StoryEditor

Podnikatelia majú najradšej Bratislavský kraj

15.12.2005, 23:00
Osem okresov Bratislavského kraja vrátane Malaciek, Senca a Pezinka poskytuje najlepšie podmienky na podnikanie na Slovensku.

Osem okresov Bratislavského kraja vrátane Malaciek, Senca a Pezinka poskytuje najlepšie podmienky na podnikanie na Slovensku. Bratislava zabodovala v rebríčku regionálnych podmienok na podnikanie, ktorý zostavila Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS), najvyššou ekonomickou aktivitou a kvalitnou infraštruktúrou. Ďalšie tri okresy Bratislavského kraja ťažia najmä z geografickej blízkosti k hlavnému mestu, nižších miestnych daní i dobrého vnímania verejnej správy podnikateľmi. O prvenstvo Bratislavský kraj nepripravilo ani najhoršie hodnotenie verejnej správy spomedzi všetkých slovenských krajov.
Za Bratislavským krajom v atraktívnosti podnikateľského prostredia nasledujú okresy Trenčín, Trnava, Nitra a Žilina. Výkonný riaditeľ PAS Róbert Kičina označil za silné znaky týchto okresov predovšetkým rýchlostné komunikácie, ale aj dostupnú a kvalifikovanú pracovnú silu.
Najmenej priaznivé podmienky na podnikanie má Prešovský kraj. Na konci rebríčka okresov sa objavili Sabinov, Dolný Kubín, Detva, Bánovce nad Bebravou, Poltár a Zlaté Moravce. "Očakávali sme, že vysoká dostupnosť pracovnej sily a nízka cena práce vyvolaná vysokou nezamestnanosťou zatraktívnia tieto okresy, ale nestalo sa tak," hovorí Kičina. Podľa neho to spôsobuje predovšetkým nízka kvalifikovanosť pracovnej sily. O dostatku kvalifikovaných pracovníkov sú presvedčení najmä podnikatelia v Bratislavskom a Košickom kraji, najmenej spokojná s počtom kvalifikovanej pracovnej sily je podnikateľská sféra v Prešovskom kraji. Skúsenosti podnikateľov tiež potvrdzujú, že štruktúra školstva sa nestíha prispôsobovať požiadavkám trhu práce.
Výkonný riaditeľ PAS tvrdí, že o niektoré mestá nemajú podnikatelia záujem aj preto, že nemajú územné plány rozvoja. Mnohé okresy s nízkou ekonomickou aktivitou a nedostatočne dobudovanou infraštruktúrou sa snažia hendikepy zmierniť zrýchlením úkonov na úradoch či nižšími miestnymi daňami, ich vplyv na podnikanie však podľa PAS nie je až taký výrazný.
Stanovenie výšky lokálnych daní, ale aj poplatkov za prenájom priestorov, považuje analytik Slovenskej akadémie vied Pavol Karász za dôležitý prvok oslovenia alebo, naopak, odpudenia podnikateľov. Podľa predsedu Združenia miest a obcí Slovenska Michala Sýkoru však mestá na východnom Slovensku nemôžu znížiť dane na nulu len preto, aby tam pritiahli investorov. "Podnikatelia nejdú na východ nie preto, že sú tam vyššie dane ako v iných krajoch, ale preto, že tam majú ďaleko. Nie sú dobudované rýchlostné cesty," tvrdí šéf ZMOS.
Riešenie dopravného spojenia medzi regiónmi je podľa ZMOS v rukách štátu, ale niektorými otázkami regionálneho rozvoja, na ktoré naráža aj podnikateľská sféra, by sa mali zaoberať aj regionálne samosprávy v spolupráci s miestnymi samosprávami. V symbióze pôsobenia miestnej samosprávy, vyšších územných celkov, vlády i podnikateľského sektora vidí možné riešenie odstraňovania prekážok v podnikaní aj Karász. Zdôrazňuje, že problémy disparít regiónov Slovenska by mal riešiť Národný strategický referenčný rámec na obdobie rokov 2007 až 2013. "Rastový potenciál regiónov sa dostatočne nevyužíva a nerozvíja. To je hlavný dôvod zaostávania niektorých regiónov na východnom, strednom, ale aj južnom Slovensku," dodal Karász.

Veľké rozdiely sú aj v rámci krajov
V šiestich slovenských krajoch existujú okresy s veľmi dobrými i výrazne slabými podmienkami na podnikanie. Najvýraznejším príkladom je Trenčiansky kraj. Trenčín ako sídlo kraja je v poradí deviatym okresom s najlepšími podnikateľskými podmienkami, ale okresu Bánovce nad Bebravou patrí štvrtá najhoršia priečka. V Žilinskom kraji obsadil okres Žilina dvanástu priečku medzi najlepšími, ale Dolnému Kubínu patrí predposledné miesto. Rozdiel 64 miest je medzi najúspešnejším okresom Prešovského kraja (15. mesto patrí Prešovu) a najhoršie hodnoteným okresom Sabinov. Nitra je jedenástym najideálnejším okresom na podnikanie na Slovensku, ale Zlaté Moravce, ležiace v Nitrianskom kraji, sa dostali medzi šesť najslabšie hodnotených okresov. Náskok 60 miest má okres Banská Bystrica pred Detvou, tretím najhoršie hodnoteným okresom, ktorý patrí do toho istého, Banskobystrického kraja. Menšia vzdialenosť na mape ako v rebríčku je aj medzi okresmi Košice I, ktorému patrí 16. priečka, a Sobrance, ktorý skončil na 73. mieste.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 20:07