StoryEditor

Senica bude vyrábať bionaftu

29.11.2006, 23:00

Skupina Belar Group z Dunajskej Stredy, ktorá patrí k najväčším stredoeurópskym producentom kŕmnych zmesí, pripravuje výstavbu nového výrobného závodu.
Prevádzka za viac ako 110 miliónov korún sa má špecializovať na lisovanie repkového oleja, ktorý bude slúžiť ako vstupná surovina pre producentov bionafty. Túto ekologickú pohonnú látku má už niekoľko týždňov vo svojom výrobnom programe napríklad rafinéria Slovnaft.

Belar verí repke
Novú investíciu chce Belar umiestniť vo svojom závode v Senici, ktorý sa špecializuje na skladovanie a nákup rastlinných komodít. Využije pri tom existujúce veľkokapacitné silá a niekoľko starších nepoužívaných objektov, ktoré prejdú kompletnou rekonštrukciou.
Nová prevádzka, ktorej výstavba sa začne na jar budúceho roku, by mala ročne spracovať 72-tisíc ton repkového semena. Ako vedľajší produkt vznikne ročne takmer 50-tisíc ton rastlinných výliskov, ktoré Belar využije pri miešaní kŕmnych zmesí pre dobytok a iné hospodárske zvieratá.
Približne 95 percent vyprodukovaného oleja poslúži ako vstupná surovina na výrobu metylesteru repky olejnej. Tento základný komponent na produkciu bionafty by mal spracúvať externý odberateľ, ktorý sa tiež usadí v senickom areáli skupiny Belar.
Prevádzky, v ktorých vlastní majetkové podiely Belar Group, sú prevažne bývalé poľnonákupy a zaoberajú sa výrobou a odbytom kŕmnych zmesí, nákupom, skladovaním, ošetrovaním a obchodovaním s rastlinnými komoditami. Okrem Dunajskej Stredy a Senice vlastní skupina závody aj v Lehniciach, vo Veľkých Ripňanoch, v Dolnom Štále, Gbeloch a Piešťanoch.

Ekopalivá sú v móde
Na povinné primiešavanie biozložiek do motorových palív nás zaväzuje smernica Európskej únie, ktorú však Slovensko donedávna vôbec nedodržiavalo. Metylester, bioetanol a ďalšie látky sa síce už u nás vyrábajú, ale väčšina produkcie končí na zahraničných trhoch.
Prvú naftu s obsahom metylesteru repkového oleja začal Slovnaft na svojich čerpačkách predávať iba pred niekoľkými týždňami. Rafinéria sa kapitálovo angažuje aj v projekte firmy Meroco, ktorá do konca roku 2007 plánuje postaviť v Leopoldove nový závod na produkciu biozložiek primiešavaných do motorových palív.
Podobný zámer má aj firma Makal zo Želiezoviec, ktorá by chcela v obci Čaka začať spracúvať kŕmnu pšenicu do formy bioetanolu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 16:51