StoryEditor

Vysoké ceny komodít sú motorom zmien vo svete

28.12.2005, 23:00

Rok 2005 sa do histórie zapíše ako rok vysokých cien komodít -- ropy, zemného plynu, zlata, medi a platiny. A práve tento rok si svet konečne začal uvedomovať, že obdobie nízkych cien ropy a nerastných surovín sa definitívne končí, uviedla britská mediálna spoločnosť BBC.
Cena londýnskej ropy Brent sa v súčasnosti pohybuje blízko hranice 60 USD za barel, čo je asi o 40 USD viac, než začiatkom januára a približne o 25 až 30 USD za barel viac v porovnaní so situáciou pred 18 mesiacmi. Ostatné ceny komodít sa k rastu pripojili čiastočne v súvislosti s vyšším dopytom priemyselného sektora, ale aj vďaka väčšiemu záujmu investičných fondov. A tento vývoj sa ešte zďaleka nezastavil.

Rast cien pocítia takmer všetky komodity

Ceny energií -- ropy, zemného plynu a uhlia -- sa zvyšujú najmä pre pretrvávajúce obavy z ich nedostatku a čoraz zvyšujúcemu sa dopytu zo strany Spojených štátov, ale aj Indie a Číny, kde v súčasnosti prebieha industrializácia "šialenou" rýchlosťou.
Spoločnosť Goldman Sachs, ktorá je jedným z najvýznamnejších hráčov na trhu, predpokladá, že priemerná cena za barel ropy dosiahne v budúcom roku 68 dolárov, zatiaľ čo sa teraz pohybuje okolo 57 USD za barel.
Rast v budúcom roku neobíde ani kovy. Cena medi, ktorá sa najčastejšie využíva v kábloch, sa v decembri zvýšila na 4 478 USD za tonu, čím už teraz dosiahla rekordnú hodnotu. Viacerí obchodníci sa navyše obávajú, že jej cena s veľkou pravdepodobnosťou prelomí psychologickú hranicu 4 500 USD za tonu, uviedla vo svojej prognóze Morgan Stanley.
Cena platiny, ktorá sa využíva najmä v katalytických konvertoroch, minulý mesiac vzrástla nad 1 000 USD za trojskú uncu, čo je jej najvyššia hodnota za posledných 25 rokov.
Rast zaznamenali aj zlato a ďalšie vzácne kovy. Zlato sa v súčasnosti obchoduje na úrovni okolo 500 dolárov za uncu, no ešte začiatkom tohto mesiaca jeho cena vyskočila na rekordných 541 USD za uncu. Aj v prípade zlata investori predpokladajú, že jeho cena v raste ešte zďaleka neskončila. "Investori sa už teraz pripravujú na to, že jeho cena by sa mohla vyšplhať v budúcom roku až na 650 USD," uviedol obchodník zo zlatom z Indie, ktorá je jedným z najväčších nákupcov zlata na svete.

Víťazi a porazení

Uprostred týchto pre väčšinu nie práve najoptimistickejších prognóz vychádzajú ako najväčší víťazi ťažobné spoločnosti, a to najmä najväčšie energetické koncerny na svete. Prudký nárast cien ropy v tomto roku prispel k rekordným ziskom viacerých ropných firiem, rekordným vôbec v histórii USA bol však štvrťročný zisk amerického ropného koncernu Exxon Mobil, ktorý v októbri oznámil štvrťročný zisk 9,9 miliardy USD. Polepšili si aj viaceré investičné banky vďaka svojim podielom v rafinériách. Veľkí inštitucionálni investori, ako penzijné fondy a poisťovacie spoločnosti, si na svoj účet pripočítali vysoké zisky po ich vstupe na komoditné trhy v rokoch 2004 a 2005, čo zároveň vyvoláva obavy z budúceho vývoja na trhoch, ktorý sa ukáže vzápätí potom, ako si spoločnosti začnú vyberať svoje zisky, uviedla agentúra Reuters.
Rast cien energií a ostatných komodít sa odzrkadlil aj na novom prístupe vlád. Spomalenie hospodárskeho rastu, ku ktorému dochádza v dôsledku prudkého rastu cien ropy, vedie vo viacerých prípadoch vlády k úvahám zvyšovať dane zo ziskov ropných firiem. O takýchto opatreniach uvažujú napríklad vo Veľkej Británii alebo v USA. Venezuelský prezident Hugo Chavez napríklad s cieľom zvýšiť výdavky do sociálnej oblasti prinútil zahraničné ropné spoločnosti, aby sa s časťou svojich príjmov podelili s krajinou, v ktorej pôsobia. Nórsko, kde má štát aktívny podiel v ropnom priemysle, už dlhé roky odvádza časť ziskov z ropy a zemného plynu do špeciálneho Ropného fondu.
Rast cien komodít, najmä ropy, dokonca zmenil aj myslenie štátnikov, ukážkovým príkladom je ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sa dnes všetkými prostriedkami usiluje o to, aby štát opäť ovládal najlukratívnejší ropný sektor.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 23:34