StoryEditor

Čínske odbory dobyli Wal-Mart

25.08.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Americký maloobchodný reťazec Wal-Mart, ktorý je v podstate symbolom kapitalizmu, sa musí zmieriť s tým, že v jeho predajni v Šen-Jang v severovýchodnej Číne vznikne prvá pobočka komunistickej strany. Správy čínskych médií včera agentúre AP potvrdila pracovníčka komunikačného oddelenia šenjanského obchodu.
Prezident Číny a zároveň predseda čínskej komunistickej strany Chu Ťin-tchao v posledných rokoch presadzuje, aby domáca štátom posvätená odborová organizácia zakladala svoje pobočky v zahraničných firmách a predovšetkým vo Wal-Marte. Jediná vládnuca strana okrem toho vedie kampaň za to, aby jej organizácie, hoci sú často len formálnou záležitosťou, pracovali vo všetkých významných podnikoch. Vrátane tých, ktoré vlastnia zahraniční investori.
Wal-Mart dva roky vzdoroval tlaku štátu na zakladanie odborových a straníckych organizácií vo svojich predajniach v Číne. Zamestnanci Wal-Martu si však už minulý mesiac odhlasovali prvú odborovú organizáciu v meste Čchüan-čou na juhovýchode Číny a odvtedy ich príklad nasledovalo minimálne šestnásť ďalších predajní.
Všetky založené odborové organizácie sú pobočkami jedinej povolenej odborovej centrály Celočínskej federácie odborových zväzov.
Wal-Mart má v tridsiatich čínskych mestách celkovo šesťdesiat obchodov a v krajine zamestnáva viac než 30-tisíc ľudí. Asi sedemsto z nich pracuje v Šen-jangu, ktoré bolo kedysi priemyselným centrom čínskej plánovanej ekonomiky, no v posledných rokoch upadalo a firmy prepúšťali vo veľkom. Správy čínskych médií neuviedli, koľko šenjanských zamestnávateľov bude tvoriť miestnu komunistickú organizáciu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 11:03