StoryEditor

Poľovníci: Hrozí likvidácia genofondu

17.06.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Podľa prezidenta Slovenského poľovníckeho zväzu Mariána Lipku nový zákon o poľovníctve, ktorý pripravilo ministerstvo pôdohospodárstva, vnesie do prírody princípy trhového mechanizmu. V praxi môže tento krok znamenať likvidáciu genofondu zveri na Slovensku.

Pripravovaný zákon o poľovníctve a výhrady poľovníkov proti nemu sú dominantnou témou tohtoročnej výstavy Poľovníctvo a príroda, ktorý prebieha v Nitre. Podľa prezidenta Slovenského poľovníckeho zväzu Mariána Lipku nový zákon, ktorý pripravilo ministerstvo pôdohospodárstva, vnesie do prírody princípy trhového mechanizmu. V praxi môže tento krok znamenať likvidáciu genofondu zveri na Slovensku.
Najväčším problémom slovenských poľovníkov je podľa Lipku zladenie storočnej tradície poľovníckeho obhospodarovania prírody so spoločenskými zmenami, ktoré nastali po roku 1989. "Celá spoločnosť i politická scéna ešte nie sú ustálené. Nie sú vyjasnené názory na ďalšie smerovanie poľovníctva. Tradícia poľovníctva prežila všetky typy režimov a musí prežiť aj tento," povedal. Podľa Lipku je hlavným zámerom poľovníctva starostlivosť o prírodu a jej ochrana, objavujú sa však i názory, že hlavným poslaním by mal byť lov zveri. "S týmto problémom sa stretli v Bulharsku, kde prijali podobný zákon. Po dvoch rokoch musel premiér zasiahnuť a vrátili sa k pôvodnému zákonu. Dnes však majú zdevastovanú prírodu a na jej obnovu budú čakať minimálne dvadsať rokov," dodal.
Na ochranu prírody sa musia vytvoriť aj adekvátne legislatívne podmienky. Úloha štátu v tomto procese by mala byť jasne zadefinovaná. Činnosť a kontrolu by podľa vzoru vyspelých poľovníckych krajín mala vykonávať poľovnícka samospráva, nie štátni úradníci. "Štátnym úradníkom musíme platiť. Nie sú dostatočne vzdelaní v danej oblasti, často sa menia," poznamenal Lipka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 10:25