StoryEditor

Vďaka silnému euru lákajú dolárové krajiny

14.03.2005, 23:00
Medzinárodný cestovný ruch, ktorý patrí v celosvetovom meradle medzi najdôležitejšie odvetvia, si od berlínskej turistickej burzy ITB sľubuje ďalší rozvojový impulz. Tendencia je pritom podľa analytikov dobrá -- za vlaňajší rok medzinárodná turistika hlási obrat okolo 514 miliárd dolárov, rok predtým to bolo len 474 miliárd dolárov.

Medzinárodný cestovný ruch, ktorý patrí v celosvetovom meradle medzi najdôležitejšie odvetvia, si od berlínskej turistickej burzy ITB sľubuje ďalší rozvojový impulz. Tendencia je pritom podľa analytikov dobrá - za vlaňajší rok medzinárodná turistika hlási obrat okolo 514 miliárd dolárov, rok predtým to bolo len 474 miliárd dolárov.
Dosah vianočnej katastrofy v juhovýchodnej Ázii síce na jednej strane ukázal, ako úzko sú navzájom prepojené aj relatívne odľahlé a zdanlivo samostatné oblasti našej planéty, ale na druhej strane k veľkému útlmu cestovného ruchu nedošlo. Ako v Berlíne uviedol generálny tajomník Svetovej turistickej organizácie Francesco Fragiali, podmorské zemetrasenie značne ovplyvnilo turistický ruch len v piatich štátoch - Indii, Indonézii, Srí Lanke, Maldivách a Thajsku. Podiel týchto krajín na celosvetovom cestovnom ruchu však dosahuje iba tri percentá a skutočne postihnuté územia majú podiel dokonca len jedno percento.
Vo všetkých vyspelých štátoch čelia teraz cestovné kancelárie menšiemu dopytu klientov po tejto časti sveta, zato rastie záujem o východnú Afriku, Egypt a Karibik. Okrem toho sú medzi Európanmi žiadané všetky štáty tzv. dolárovej oblasti, čo má na svedomí silný kurzu eura. Za menej peňazí si môžu dovoliť viac muziky.
Organizátorom ITB je už tradične spoločnosť Berlínske veľtrhy. Jej konateľ Christian Görke na jednej z tlačových konferencií vyslovil radosť nad tým, že postihnuté krajiny juhovýchodnej Ázie si práve medzinárodnú turistickú burzu vybrali za miesto novej turistickej ofenzívy.
Odhaduje sa, že počas piatich dní trvania veľtrhu jeho bránami prejde vyše 150-tisíc návštevníkov. Značnú časť z nich tvorí odborná verejnosť, pretože Berlín ponúka prehľad o všetkých stupňoch či fázach ponuky - od informácií cestovných kancelárií a objednávkového a rezervačného systému až po hotely a ubytovacie zariadenia, požičiavanie áut, služby leteckých spoločnosti a podobne. Jednou z veľtrhových noviniek bol letecký deň. Podľa generálneho riaditeľa združenia leteckých dopravcov IATA Giovanniho Bisignaniho tento rok sa odborné diskusie týkali predovšetkým využívania letísk a vplyvu nízkonákladových dopravcov na rozvoj cestovného ruchu.

Slovensko má zlatú medailu za inovatívny prístup
Na veľtrhu ITB sa zúčastnila aj Slovenská republika. Mala stánok s plochou 86 štvorcových metrov v hale číslo 11, kde sa nachádzali aj expozície ďalších stredoeurópskych štátov. Ako pre HN v telefonickom rozhovore uviedla vedúca odboru propagácie a marketingu Slovenskej agentúry pre cestovný ruch Beáta Lukáčová, o slovenský stánok bol trvalý záujem, rovnomerne rozdelený medzi odbornú i laickú verejnosť. Slovensko si včera v Berlíne prevzalo aj Zlatú medailu za najlepší inovatívny prístup na čínsky trh, ktorú mu udelila medzinárodná odborná komisia. Pravda, v Číne sa Slovensko nepredstavuje samo, ale spoločne s Poľskom, Maďarskom a Českom pod mottom Európske kvarteto - jedna melódia. Zástupne tak medaila patrí celej štvorici.

Posledný ročník medzinárodnej turistickej burzy ITB v číslach
Počet vystavovateľov: vyše 10 000
Počet zúčastnených štátov: 181
Počet návštevníkov: 141 000 (v roku 2004)
Výstavná plocha: 150 000 m2
Charakteristika: špecializovaný veľtrh, počas ktorého sa každoročne podpíšu desiatky tisíc zmúv; príležitosť pre propagáciu jednotlivých štátov -- v tomto roku napríklad Brazília priviezla súbor predvádzajúci sambu, Grenada sa prezentovala ukážkami voňavého exotického korenia, kým trebárs Japonsko sa chválilo zbierkou porcelánu.
Zdroj: hn

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 12:58