StoryEditor

Enel predložil Bruselu nové dokumenty

05.03.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Dokumenty, ktoré talianska energetická skupina Enel predložila k prípadu spojenia francúzskych spoločností Gaz de France (GdF) a Suez, by mohli podnietiť európske regulačné úrady k zásahu proti tejto transakcii. Povedal to Oliver Drewes, hovorca európskeho komisára pre vnútorný trh Charlieho McCreevyho.
"Dostali sme memorandum talianskej firmy Enel so záležitosťami, ktorým by sme podľa nich mali venovať pozornosť," povedal hovorca. Tieto dokumenty podľa neho môžu viesť k ďalším krokom, exekutíva EÚ ich však chce dôkladne preštudovať.
Taliansko obviňuje Francúzsko, že zorganizovalo fúziu štátneho GdF a súkromného Suezu, aby zabránila Enelu v plánovanom prevzatí Suezu. Vláda v Ríme tvrdí, že Paríž tým porušuje európske pravidlá voľného pohybu kapitálu a snaží sa v energetike vytvoriť "národného šampióna", chráneného pred útokom zvonku.
Taliani chcú, aby komisia proti Francúzsku zakročila. V tomto smere v Bruseli v stredu osobne agitoval taliansky minister hospodárstva a financií Giulio Tremonti. Posledné slovo by mali mať orgány EÚ, ktoré majú právomoc schvaľovať fúzie medzi firmami, ktorých európsky obrat prekračuje 250 miliónov eur.
Memorandum Enelu opisuje manévre okolo Suezu od novembra minulého roka, keď sa Enel prvýkrát stretol so zástupcami francúzskej spoločnosti komunálnych služieb Veolia kvôli možnosti spoločnej ponuky na Suez. S týmto návrhom prišla Veolia a chcela predložiť ponuku, ktorá by nemala byť voči francúzskym subjektom nepriateľská. V rámci plánu chcela Veolia získať mimoenergetické aktivity Suezu.
Keď Enel minulý týždeň naznačil, že zamýšľa predložiť na Suez akvizičnú ponuku, Veolia náhle od spoločného plánu odskočila. Vzápätí GdF a Suez oznámili plán fúzie, uvádza memorandum. Enel obsah dokumentu nekomentoval.
Tremonti teraz chce vysvetliť, prečo sa Veolia z projektu stiahla. Memorandum uvádza, že francúzsky minister financií Thierry Breton bol o celom pláne informovaný v polovici januára.
Európska komisia zatiaľ naznačuje, že francúzsky plán asi pravidlá únie neporušil. Podľa nej by Enel musel ukázať, akým spôsobom táto transakcia odporuje pravidlám EÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 17:35