StoryEditor

Česku hrozia blackouty

15.01.2007, 23:00
Za niekoľko rokov nebude mať Česká republika dostatok elektriny. Česko v Európe nie je výnimkou. S nedostatkom prúdu sa za pár rokov bude musieť vyrovnať celá Európska únia.

Okolo roku 2020 nedokážu české elektrárne vyrobiť dostatok elektrického prúdu, aby pokryli celkovú domácu spotrebu. K tomuto záveru dospela odborná skupina ministerstva priemyslu, elektrárenskej firmy ČEZ a Ústavu jadrového výskumu v Řeži, ktorá hľadá miesto pre prípadnú výstavbu nových jadrových blokov. Informoval o tom server Aktuálně.cz.
Česko v Európe nie je výnimkou. S nedostatkom prúdu sa za pár rokov bude musieť vyrovnať celá Európska únia. Jedným z riešení, ako zamedziť tomu, aby možno už za desať rokov bol v Česku nedostatok elektriny, je nová jadrová elektráreň. Riaditeľ divízie jadrovej bezpečnosti a energetiky Ústavu jadrového výskumu v Řeži Ivo Váša povedal, že zatiaľ by stačil blok s výkonom tisíc megawattov. So stavbou novej jadrovej elektrárne počíta aj štátna energetická koncepcia, ktorú schválila ešte vláda ČSSD. Staronová koalícia ODS, ľudovcov a zelených sa však vo svojej koaličnej zmluve dohodla, že nebude "plánovať a podporovať výstavbu nových jadrových blokov".
Česko sa dostáva do problémov s nedostatkom elektrickej energie kvôli tomu, že neustále stúpa spotreba elektriny a zároveň sa vyčerpávajú zásoby uhlia, ktoré boli dlhé desaťročia dominantným zdrojom energie. Okrem novej jadrovej elektrárne sú podľa serveru v hre ešte ďalšie varianty - stavba plynovej elektrárne a dovoz uhlia zo zahraničia - ak by Česká republika nedovážala rovno elektrickú energiu. Ďalšou možnosťou je stavba viacerých menších "regionálnych" elektrární, ktoré by zároveň mohli vyrábať aj teplo. Podľa štátnej energetickej koncepcie by mali pribudnúť aj niektoré obnoviteľné zdroje ako veterné elektrárne či spaľovne na biomasu. Tie však najskôr nebudú schopné výpadok elektriny úplne nahradiť.
Na problémy s nedostatkom energie začínajú poukazovať viaceré štáty v únii. Najmä tie, ktoré museli zatvoriť niektoré bloky jadrových elektrární. Medzi nimi je aj Slovensko, no najnovšie sa hlasno ozvalo Bulharsko. To koncom minulého týždňa oznámilo, že na nadchádzajúcej schôdzke ministrov energetiky v Bruseli požiada o možnosť opäť obnoviť chod elektrárne Kozloduj. Viacerí pozorovatelia však tomu veľké šance nedávajú, Bulhari si podľa nich skôr vymôžu zvýšené kompenzácie. Na Balkáne však v dôsledku tohto výpadku hrozí energetická kríza.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 19:19