StoryEditor

Aféra vo Volkswagene môže nadobudnúť veľké rozmery

04.07.2005, 00:00
Korupčná aféra vo Volkswagene naberá stále nové rozmery a popri bývalom personálnom riaditeľovi Škody Auto môže zasiahnuť aj prominentnejšie mená. Nemenované zdroje hovoria o šéfovi IG Metal Jürgenovi Petersovi, a dokonca aj o kancelárovi Gerhardovi Schröderovi.

Najväčšia európska automobilka Volkswagen sa pre špekulácie o úplatkoch dostáva pod čoraz väčší tlak. Po stále nových správach o účasti popredných manažérov na korupcii predseda predstavenstva Bernd Pischetsrieder oznámil dôkladné objasnenie všetkých informácií, podľa ktorých sa určití zamestnanci pokúsili finančne poškodiť koncern.

Pomôže aj KPMG
"Volkswagen sa pred niekoľkými dňami obrátil na štátnu prokuratúru v Braunschweigu s cieľom preskúmať existujúce informácie. VW úzko spolupracuje s prokuratúrou, aby sa preskúmali všetky dostupné informácie a zabezpečilo sa úplné objasnenie záležitosti," píše sa vo vyhlásení koncernu. K podrobnostiam o vyšetrovaní alebo k výške prípadných finančných škôd sa však koncern zatiaľ nevyjadruje.
Pischetsrieder zároveň oznámil, že poveril audítorskú spoločnosť KPMG preverením podozrení z korupcie. "Kontaktovali sme audítorov KPMG a poverili sme ich nezávislým prešetrením toho, čo sa vlastne stalo," cituje jeho hovorcu agentúra Reuters.
Na otázku, či sa interná revízia týka aj Volkswagenu Slovakia, hovorca VW pre HN potvrdil, že sa týka všetkých dcérskych spoločností.

Vyšetrovanie sa začína
Štátna prokuratúra v Braunschweigu začala vyšetrovať úvodné podozrenie zo sprenevery a podvodu. Ako pre HN povedal štátny prokuráror Joachim Geyer, právnik koncernu v utorok podal ústne trestné oznámenie proti dvom osobám. Geyer potvrdil, že jednou z nich je bývalý personálny riaditeľ českej automobilky Škoda Auto Helmuth Schuster (51) a druhou je podľa jeho slov "menej prominentný zamestnanec VW, respektíve Škody", čiže nejde o člena vedenia. Konkrétne informácie odmietol uviesť.
Hovorca VW však HN informoval, že druhou osobou je zamestnanec personálneho odboru vo wolfsburskej centrále Klaus-Joachim G., ktorý bol s okamžitou platnosťou prepustený. Odmietol však uviesť konkrétne obvinenie s tým, že počas trvania vyšetrovania sa koncern k tejto záležitosti nevyjadrí.
Na základe ústnych informácií prokuratúra rozhodla o vyšetrovaní prvého podozrenia, oficiálne sa však trestné stíhanie otvorí až po doručení príslušných písomných dokumentov, v ktorých sa spomínajú nelegálne peňažné prevody medzi VW a Škodou. Hovorca koncernu uviedol, že písomné dokumenty predloží koncern štátnej prokuratúre dnes. Podľa Geyera ich najprv preštuduje generálny prokurátor, ktorý na ich základe rozhodne o ďalšom postupe.
To, či je do aféry zapletených viac osôb, ukáže až interná revízia, audit KPMG a vyšetrovanie štátnej prokuratúry. Od ich zistení bude závisieť aj ďalší postup koncernu.

Len špička ľadovca
Najväčšie špekulácie vyvolal článok týždenníka WirtschaftsWoche, podľa ktorého aféra okolo Schustera má oveľa širšie dimenzie, než sa spočiatku predpokladalo a môže sa vyvinúť do jedného z najväčších škandálov v histórii Nemecka. Odstúpenie vplyvného šéfa Podnikovej rady VW Klausa Volkerta (62) by mohlo byť iba vrcholom ľadovca. WirtschafsWoche s odvolaním sa na dobre informované zdroje informoval, že sa očakávajú ďalšie rezignácie, okrem iného aj personálneho riaditeľa koncernu Petra Hartza. Podľa Spiegel Online však koncern okamžite dementoval správy o možnom odstúpení Hartza, ktorému vyjadril podporu aj šéf dozornej rady Ferdinand Piech.

Prominentní vinníci?
No tým sa to vôbec nekončí, pretože čoskoro by v súvislosti s korupčnou aférou mohli zaznieť aj oveľa prominentnejšie mená. Podľa nemenovaného zdroja totiž ide "o oveľa viac než len pár miliónov pre jedného zamestnanca". Zdroj pritom spomenul člena Dozornej rady VW a šéfa odborovej organizácie IG Metall Jürgena Petersa, bývalého dolnosaského premiéra Sigmara Gabriela, a dokonca kancelára Gerharda Schrödera, ktorý bol kedysi ako zástupca Dolného Saska, najväčšieho akcionára koncernu, členom dozornej rady. Hovorca vlády Béla Anda v tejto súvislosti vo štvrtok uviedol: "Je to nesprávne tvrdenie a ohováranie, proti ktorého šíreniu sa bude kancelár brániť aj právnymi krokmi." Podľa Spiegel Online vydavateľstvo už dostalo dve upozornenia, no jeho hovorca uviedol, že redakcia za článkom stojí.
Petersova hovorkyňa sa k tejto správe odmietla vyjadriť. Právnik, ktorý má na starosti celú záležitosť, údajne pohrozil vedeniu koncernu slovami: "Ak necháte môjho mandanta vybuchnúť, zapálim republiku." Spomínaný mandant mal zabezpečiť nelegálne platby pre 70 zainteresovaných osôb.

Prekvapujúce odstúpenie
K špekuláciám isto prispelo aj prekvapujúce Volkertovo odstúpenie rok pred plánovaným odchodom do dôchodku. Podľa denníka Die Welt, ako dôvod uviedol svoj vek a jeho nástupca Bernd Osterloh prevezme úrad v priebehu tohto týždňa. Znalci sektora však potvrdili správu Spiegel Online, podľa ktorej sú dôvodom odstúpenia nezrovnalosti v súvislosti s korupčnou aférou okolo Schustera.
Volkert patrí medzi najvplyvnejších šéfov podnikovej rady v Nemecku. Funkciu predsedu Podnikovej rady VW a člena dozornej rady vykonáva od roku 1990 a výraznou mierou prispel k tarifnej dohode v minulom roku, ktorá obsahuje zabezpečenie pracovných miest pre zamestnancov západonemeckých tovární VW do roku 2011.
Ako informoval Financial Times Deutschland, Volkert však medzi zamestnancami nemá jednoznačnú podporu, pretože mu vytýkali príliš úzke vzťahy s manažmentom. Aj počas posledných tarifných rokovaní vyšiel v ústrety Hartzovej požiadavke na zabezpečenie pracovných miest výmenou za ústupky pri zvyšovaní miezd.
Volkertov odchod má ešte jeden dôsledok. VW totiž chce do roku 2011 skresať náklady až o 30 percent a pomocou nového modelu pracovných zmien ušetriť nočné príplatky vo wolfsburskej továrni, ktorá je vyťažená iba na 70 percent. Doteraz toto úsilie narážalo na odpor podnikovej rady, hoci Pischetsrieder ešte pred dvomi týždňami dúfal, že dohodu uzatvoria koncom júna alebo začiatkom júla. Volkertov odchod však podstatne skomplikuje rokovania, ktorých koniec sa očakáva v priebehu niekoľkých týždňov.

Ako sa to začalo
Schuster podľa Spiegel Online musel odstúpiť v polovici minulého mesiaca kvôli podozreniu z korupcie. Ako pre HN povedal hovorca Škody Auto Jaroslav Černý, Schuster k 15. júnu odstúpil na vlastnú žiadosť. K úplatkárskej afére sa nevyjadril s tým, že ide o záležitosť koncernu.
Týždenník Focus minulý týždeň uviedol, že Schuster pomocou nastrčených osôb uzatváral lukratívne zmluvy o generálnych dovozcoch pre Indiu a Angolu so spoločnosťami pod jeho kontrolou. Keďže pri podpise kontraktov sa jeho meno neobjavilo a nezúčastňoval sa ani na rokovaniach, Wolfsburg netušil, že kontrakty pridelili svojmu personálnemu riaditeľovi v Škode. Tieto zmluvy sú lukratívne z toho dôvodu, že generálny dovozca na exkluzívnom sprostredkovateľskom obchode na dôležitých trhoch zarába milióny.
Na podvod a úplatky sa prišlo po tom, čo sa jeden dodávateľ objavil vo Wolsburgu a ohlásil údajnú návštevu Schustera, ktorý mal zinkasovať bakšiš za plánovanú výrobu automobilov v Indii. Dodávateľ sa sťažoval, že na obchode by sa mohol podieľať iba vtedy, ak by zaplatil Schusterovi províziu, ktorú mal odovzdať v hotovosti určitej nastrčenej osobe.
Takmer v rovnakom čase dostal VW tip od Commerzbanky, ktorej interná revízia odhalila tajné obchody zamestnanca düsseldorfskej filiálky Olafa G. Ten mal údajne spolu s ďalšími komplicmi založiť Schusterove tieňové firmy vo Švajčiarsku a v USA, ktoré sa uchádzali o kontrakty VW. Commerzbank medzičasom Olafa G. prepustila.
Schuster pracoval vo VW od roku 1991 a bol považovaný za Hartzovho úzkeho spolupracovníka. V rokoch 1994 až 2000 zastával funkciu vedúceho personálneho odboru v koncerne a v roku 2001 sa stal personálnym raiditeľom Škody.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 16:13