StoryEditor

Firmy na transatlantickú zónu čakajú roky

20.09.2006, 00:00

Okrem Eurázie sa hovorí aj o ďalšej zóne voľného obchodu. Nový hospodársky blok by mohli vytvoriť Európska únia a Spojené štáty. S týmto nápadom prišlo Nemecko. Pracovný názov zóny je zatiaľ TAFTA -- Transatlantic Free Trade Agreement, čiže Transatlantická zóna voľného obchodu.
"Firmy v Európe aj USA už roky čakajú na zrušenie obchodných bariér v transatlantickom obchode a investíciách," tvrdí Sigrid Zirbelová, riaditeľka Federácie nemeckého priemyslu pre oblasť Severnej a Latinskej Ameriky.

Nemecko tento krok zvažuje pre obavy z rastúceho tlaku Číny. Je skutočne takou hrozbou pre budúcu ekonomiku Európy?
-- Čína je skutočne výzvou, no na druhej strane aj šancou pre Európu. Európske podniky už teraz ťažia z obrovského čínskeho trhu a európski zákazníci z lacnejšieho dovozu.

Veríte vo vytvorenie takejto zóny v blízkej budúcnosti, ak vezmeme do úvahy, že postoje Bruselu a Washingtonu sa na jednotlivé problémy veľmi často líšia?
-- Odlišnosti sa vždy dajú riešiť v rámci prípadných rokovaní o transatlantickom obchode. Výhodou v budúcnosti bude trh bez akýchkoľvek obmedzení pre obchod a investície.

Ak zóna vznikne, nebojíte sa problémov pre niektoré európske sektory? Ich americkí konkurenti sú v mnohých prípadoch silnejší.
-- Nie. Tým, že TAFTA by mala odstrániť dovozné clá, ako aj netarifné bariéry, eliminujú sa mnohé problémy pre všetky firmy aktívne v transatlantickom obchode. Aj pre európske. Okrem toho integrovaný transatlantický trh posilní obe ekonomiky aj tým, že sa vznikom TAFTA na ne zvýši konkurenčný tlak.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 12:51