StoryEditor

Daimler prepustí viac ľudí

18.12.2005, 23:00

Koncernu DaimlerChrysler údajne hrozí ďalšie rušenie pracovných miest. Podľa denníka Financial Times Deutschland kým doteraz sa škrty obmedzovali iba na Mercedes Car Group, dozorná rada mala v piatok rokovať o návrhu predstavenstva, podľa ktorého by sa mali v budúcich rokoch rušiť dodatočné tisícky miest aj v iných divíziách.
Redukcia by mala zasiahnuť divíziu úžitkových vozidiel, ktorej sa doteraz škrty vyhýbali vďaka dobrým výsledkom. Zmena v postoji predstavenstva kvôli očakávanému oslabeniu trhu na budúci rok.
Keďže však rušenie 8 500 miest v továrňach Mercedesu prebieha pomalšie, než sa očakávalo, môže nová požiadavka predstavenstva naraziť na silný odbor. Tarifná dohoda, ktorej súčasťou je zabezpečenie pracovných miest do roku 2012, totiž vylučuje nútené prepúšťanie v nemeckých fabrikách.
Aj hovorca koncernu popiera diskusie o rušení pracovných miest, FTD však poukazuje na to, že informácie o týchto plánoch potvrdili viaceré zdroje. Istá konzultačná spoločnosť údajne upozorňovala, že centrála so 14 300 zamestnancami je predimenzovaná, pretože vznikla pôvodne na iný účel.
Experti sú presvedčení, že nové úsporné plány súvisia s nadchádzajúcou zmenou na špici koncernu. Súčasný šéf Mercedesu Dieter Zetsche totiž od 1. januára prevezme z rúk Jürgena Schremppa aj žezlo celého koncernu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 20:36