StoryEditor

Ďalšie kvóty v USA na čínsky textil

05.09.2005, 00:00

Spojené štáty sa po neúspešných rokovaniach s čínskou stranou rozhodli uvaliť ďalšie dovozné kvóty na vybraný čínsky textil, ktorého export do štátov v tomto roku prudko vzrástol. Washington oznámil nové dovozné kvóty na čínske podprsenky a tkaniny z umelých vlákien, informovala britská mediálna spoločnosť BBC.
Hoci doterajšie rokovania USA a Číny sa skončili neúspešne, obe strany sa dohodli, že budú v rokovaniach pokračovať, presný termín stretnutia zatiaľ neurčili. Hoci obe strany sa usilujú nájsť riešenie, Peking sa obáva, že rokovania sa ani v budúcnosti nepodarí dotiahnuť do dobrého konca vzhľadom na pretrvávajúce nezhody v základných oblastiach. Pozorovatelia uvádzajú, že dohodu sa pravdepodobne nepodarí dosiahnuť do 7. septembra, keď na návštevu Washingtonu pricestuje čínsky prezident Chu Ťin-tchao, informovala agentúra Reuters.
Obmedzenia dovozu čínskeho textilu si vynútili americkí producenti, u ktorých zrušenie kvót začiatkom tohto roka viedlo k zatvoreniu už 20 závodov. Tieto kroky však podobne ako v Európskej únii kritizujú americkí maloobchodní predajcovia, ktorí upozorňujú na finančné dosahy týchto krokov na nich a amerických spotrebiteľov.
Čínski producenti textilu sa vzhľadom na súčasnú situáciu tak na európskom, ako aj na americkom trhu tiež začínajú obávať o svoju budúcnosť, lebo, ako uviedli, americké a európske obmedzenia môžu zruinovať ich výrobu a pokiaľ v tom budú obe strany pokračovať, začnú sa s najväčšou pravdepodobnosťou obzerať po nových trhoch.

Peking -- kvóty sú porušením pravidiel WTO
USA chcú obdobne ako únia ohraničiť vývoz čínskeho textilu kvótami. Tie však poskytnú Číne viac manévrovacieho priestoru, ako by mala pri uplatnení ochranných opatrení Svetovej obchodnej organizácie v prípade "narušenia trhu". Predstavitelia Číny však vnímajú takéto obmedzenia ako porušenie pravidiel WTO a zásad voľného obchodu. USA a EÚ mali podľa nich až 10 rokov na to, aby sa pripravili na zrušenie kvót v medzinárodnom obchode s textilom, ktoré vstúpili do platnosti začiatkom tohto roka. Objem exportu Číny, najväčšieho textilného producenta sveta, sa po zrušení obmedzení zvýšil tak výrazne, že USA a EÚ zaviedli pod tlakom domácich producentov textilu ochranné opatrenia. Členské štáty EÚ reagujú pri zavádzaní obmedzení najmä na tlaky krajín z juhu Európy, zatiaľ čo jej severná časť je viac pod vplyvom maloobchodníkov a spotrebiteľov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 13:53