StoryEditor

E.ON príde o pol miliardy eur

27.10.2006, 00:00

Nemecký regulačný úrad drasticky znížil poplatky za používanie rozvodných sietí. Podľa denníka Die Welt tak spoločnosť E.ON Energie príde minimálne o šesťsto miliónov eur, v prepočte takmer 22 miliárd korún, keďže presne o toľko sa znížia ceny elektriny, a teda jej príjmy.
Priemerná štvorčlenná domácnosť s ročnou spotrebou štyritisíc kilowatthodín a mesačnou faktúrou 54 eur v budúcnosti zaplatí zhruba o 2,30 eura menej.
E.ON Energie, dcéra najväčšieho nemeckého energetického koncernu E.ON, je však presvedčený, že dokáže tento výpadok vykompenzovať. No koncern odmietol uviesť, ako sa to prejaví na tohtoročnej prognóze hospodárenia.
Ako ďalej informuje Die Welt, Spolková agentúra pre sieťové odvetvia nariadila štyrom najväčším nemeckým energetickým koncernom -- E.ON, RWE, EnBW a Vattenfall Europe -- výrazne znížiť ich poplatky, ktoré inkasujú za prenos elektriny a plynu cez svoje siete. Poplatky za elektrické siete sú v priemere o trinásť percent nižšie než náklady, ktoré firmy predložili regulačnému úradu, a za plyn o desať až dvanásť percent. "To znamená, že z uvedených nákladov na prevádzku sietí nám nebolo povolených zhruba šesťsto miliónov eur," povedal pre Die Welt šéf E.ON Energie Johannes Teyssen.
No kritika neutícha. Mnohí poukazujú na to, že megawatthodina elektriny stojí 58 eur, hoci jej výroba iba 24 eur. Podľa nich energetické koncerny sú schopné úmyselne nevyužívať existujúce výrobné kapacity, aby mohli zachovať takúto cenovú politiku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 07:43