StoryEditor

Meinl odíde zo strednej Európy

08.09.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Po 143 rokoch pôsobenia končí s podnikaním v obchode strednej Európy rakúska spoločnosť Julius Meinl International (JMI). Aktivity mimo Rakúska uzavrie predajom pražiarne kávy na Slovensku, siete drogérií Droxi v Česku, na Slovensku a posledných štyroch potravinárskych obchodov v Maďarsku.
Koniec podnikania JMI v regióne zvestovali minuloročné neúspechy. Bilancia firmy skončila so schodkom 47,5 milióna eur, v prepočte 1,817 miliardy Sk, čím sa rozplynula polovica jej základného kapitálu.
Rodinný obchodný podnik založil v roku 1862 Julius Meinl I., ktorý vo Viedni otvoril svoj prvý obchod. Najskôr predával iba surovú kávu, ale potom svoje aktivity doplnil aj o jej pražiareň. Syn Julius Meinl II. zveľadil dedičstvo. V roku 1909 filiálka Meinl Gyula začala pôsobiť v Budapešti. V tomto čase firmu tvorilo už 48 obchodov vo všetkých častiach monarchie.
Keď Julius Meinl III. v roku 1938 emigroval do Anglicka, opustil podnik, ktorý mal vyše 1 000 obchodov v celej Európe. Po vojne však obnovil rodinné impérium a to isté sa týka aj obdobia po roku 1989. Avšak tretí pokus sa skončil neúspechom. Exotické potraviny, ktoré kedysi tvorili hlavnú časť obchodnej siete Meinl, teraz už lacno ponúka každá obchodná sieť. Ranu mu zasadil aj český protimonopolný úrad, ktorý dal firme Meinl za kartelovú dohodu s firmou Billa pokutu 785 000 eur. Obe obchodné siete totiž koordinovane postupovali proti svojim 130 českým dodávateľom tovarov.
JMI predal svoje obchody v južnom Poľsku britskej firme Tesco, v Česku jeho predajne kúpil holandský Ahold a o predajne a spracovateľské kapacity firmy v iných krajinách prejavili záujem ďalší podnikatelia.
Impérium Julius Meinl zostáva vo východnej Európe aktívne len na trhu s nehnuteľnosťami s firmou Meinl European Land. Zameriava sa hlavne na Rusko. Rakúsky denník Die Presse poznamenal, že sa dostáva čoraz ďalej od monarchie a strednej Európy. Informoval o tom rakúsky denník Die Presse.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 23:58