StoryEditor

Krátky proces s Petrom Hartzom

14.12.2006, 23:00
Zhruba jeden a pol roka po odhalení korupčnej aféry vo Volkswagene sa blíži prvý súdny proces. Na lavicu obžalovaných si v polovici januára sadne bývalý personálny riaditeľ a spolutvorca reformy trhu práce Peter Hartz.

Zhruba jeden a pol roka po odhalení korupčnej aféry vo Volkswagene sa blíži prvý súdny proces. Na lavicu obžalovaných si v polovici januára sadne bývalý personálny riaditeľ a spolutvorca reformy trhu práce Peter Hartz.
Podľa denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) sa proces začne 17. januára. Prominentný manažér je obvinený zo 44 prípadov sprenevery a zvýhodňovania členov závodnej rady. Hoci v škandále VW figuruje ešte ďalších dvanásť obvinených, Hartzov prípad sa bude prejednávať oddelene.

Milión sem, milión tam
Proces z právnej stránky dokončí aféru, ktorá vyvolala pozornosť najmä luxusnými dovolenkami a divokými oslavami za prítomnosti drahých prostitútok. Všetko na účet podniku. Audítorská spoločnosť KPMG, ktorú VW poveril interným prešetrením aféry, vyčíslila škody na päť miliónov eur, v prepočte 174,4 milióna korún.
Len samotný šéf závodnej rady Klaus Volkert, ktorý sedí vo vyšetrovacej väzbe pre podozrenie zo zastrašovania svedkov a voči jeho právnikovi Petrovi-Michaelovi Diestelovi sa z rovnakého dôvodu vedie vyšetrovanie, mal v rokoch 1994 až 2005 dostať k riadnemu platu tzv. mimoriadne odmeny vo výške takmer dva milióny eur. Aj jeho milenka, Brazílčanka Adriana Barrosová, dostala od Hartza celkovo štyristotisíc eur.
Hlavným organizátorom a účtovníkom týchto machinácií bol Hartzov podriadený Klaus-Joachim Gebauer, ktorý je spolu s bývalým personálnym riaditeľom Škody Auto Helmuthom Schusterom kľúčovou postavou v afére. Práve Gebauerovo zatknutie spustilo doslova lavínu. Spočiatku sa vyšetrovanie točilo okolo tieňových firiem, pomocou ktorých obaja okrádali svojho zamestnávateľa. Až postupne vyšli najavo šokujúce podrobnosti o zábavách, dovolenkách a úplatkoch.

Verejnosť sa nedočká
No proces s Hartzom zrejme vyvolá novú vlnu kritiky. Prvá vznikla, keď düsseldorfský krajský súd zastavil proces proti šiestim prominentným manažérom v kauze Mannesmann výmenou za hotovostnú platbu 5,8 milióna eur. Verejnosť to považovala za dôkaz, že bohatí a úspešní sa môžu vyhnúť trestu a zachovať si čistý register trestov.
V Hartzovom prípade môže nevôľu vyvolať extrémne krátky proces bez výpovedí svedkov a expertov. Braunschweigský súd stanovil dva procesné dni, počas ktorých budú prečítané body obžaloby. Ani to nie je málo, pretože spis obžaloby má 63 strán. Keďže všetko ostatné zostane na sudcoch, prokurátoroch a obhajcoch, hraničí to s tajným procesom, píše FAZ.
Na druhom pojednávaní 25. januára majú právnici predniesť svoju záverečnú reč a nasledovať by mal rozsudok. Verejné vypočúvanie šéfa dozornej rady Ferdinanda Piecha a nového predsedu závodnej rady Bernda Osterloha, ktorí sa nachádzajú na zozname svedkov obžaloby, sa verejnosť nedočká.
Podľa nemeckých médií má verejnosť právo dozvedieť sa pravdu o tom, ako manažment najväčšej európskej automobilky kupoval členov závodnej rady a svojím spôsobom klamal svojich zamestnancov. Čo všetko musí urobiť člen predstavenstva, aby nemecký súd aspoň raz uvalil trest odňatia slobody, pýta sa FAZ.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 09:29