StoryEditor

Slováci odoberajú menej plynu

29.09.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Domácnosti po výraznom zdražení zemného plynu v poslednom období znížili spotrebu tejto komodity. Dominantný predajca plynu, Slovenský plynárenský priemysel (SPP), to okrem iného pripisuje úsporným opatreniam odberateľov a uprednostňovaniu iných palív.

Domácnosti po výraznom zdražení zemného plynu v poslednom období znížili spotrebu tejto komodity. Dominantný predajca plynu, Slovenský plynárenský priemysel (SPP), to okrem iného pripisuje úsporným opatreniam odberateľov a uprednostňovaniu iných palív. "Niektorí spotrebitelia hľadajú namiesto plynu náhradné zdroje, a to predovšetkým v regiónoch, kde majú obyvatelia ľahší prístup k drevu, uhliu či iným palivám," povedala hovorkyňa SPP Dana Kršáková.
Podľa údajov štátneho podniku Lesy SR, ktorý spravuje zhruba polovicu rozlohy lesných porastov, spotreba palivového dreva narastá. Kým v roku 2000 to bolo 84-tisíc kubických metrov, tak vlani už 121-tisíc kubíkov dreva. Spoločnosť zároveň výrazne rozširuje výrobu drevnej štiepky, ktorá sa používa na kúrenie.
Naproti tomu plynárne zaznamenávajú pokles predaja plynu domácnostiam, najmä od minulého roku. Kým predvlani SPP predal 1,98 miliardy kubických metrov plynu, minulý rok to bolo už len 1,82 miliardy kubíkov. Tento trend pokračoval aj v prvom polroku tohto roku, keď domácnosti odobrali 1,08 miliardy kubických metrov plynu, medziročne takmer o sedem percent menej.
V posledných rokoch ceny zemného plynu na Slovensku výrazne stúpali. V minulosti totiž SPP predával plyn obyvateľom lacnejšie, než ho nakupoval. Plyn pre domácnosti zdražel najmä v roku 2003, keď ceny vzrástli o 43,7 percenta. O rok neskôr sa zvýšili o 28 a na začiatku tohto roku v priemere o ďalších 12 percent. Najmä kvôli nárastu nákupných cien plynu, ktoré kopírujú ceny ropy, budú Slováci od októbra platiť za plyn ešte o pätinu viac než doteraz.
Napriek nižšiemu odberu však SPP vlani vzrástol počet klientov z radov obyvateľov, a to z 1,36 na 1,38 milióna domácností.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 02:17