StoryEditor

Von Pierer opúšťa Siemens

23.04.2007, 00:00
Korupčné škandály v nemeckom koncerne Siemens si vyžiadali odchod jedného z najprominentnejších priemyselníkov v krajine -- Heinricha von Pierera. Dlhoročný šéf koncernu a predseda dozornej rady vo štvrtok večer oznámil svoju rezignáciu s tým, že funkciu zloží 25. apríla na najbližšom zasadnutí rady. Trhy zareagovali na správu zvýšením hodnoty akcií o 3,25 eura (3,8 percenta) na 90 eur za akciu (približne 3 013 Sk). Sú totiž presvedčené, že von Piererov dobrovoľný odchod uľahčí situáciu súčasnému šéfovi firmy Klausovi Kleinfeldovi.

Korupčné škandály v nemeckom koncerne Siemens si vyžiadali odchod jedného z najprominentnejších priemyselníkov v krajine -- Heinricha von Pierera. Dlhoročný šéf koncernu a súčasný predseda dozornej rady vo štvrtok večer oznámil svoju rezignáciu s tým, že funkciu zloží 25. apríla na najbližšom zasadnutí rady. Na jeho miesto nastúpi súčasný predseda dozornej rady strojárskeho podniku ThyssenKrupp Gerhard Cromme.
Trhy zareagovali na správu zvýšením hodnoty akcií o 3,25 eura (3,8 percenta) na 90 eur za akciu (približne 3 013 Sk). Sú totiž presvedčené, že von Piererov dobrovoľný odchod uľahčí situáciu súčasnému šéfovi firmy Klausovi Kleinfeldovi. Ako pre Bloomberg povedal analytik Theo Kitz z mníchovskej firmy Merck Finck & Company, Kleinfeld bude mať voľné ruky na akékoľvek zmeny vo firme bez toho, aby sa musel obávať, že sa dostane do sporu s bývalým šéfom. Toho nikto neobvinil z podielu na korupčných aférach firmy a ako informovala stránka Star Online, v prípade úplatkov v zahraničí sám najal americkú právnickú spoločnosť Debevoise & Plimpton, aby pomohla audítorskej firme KPMG pri prekontrolovaní platieb poradenským firmám od roku 1999.
Merkelovej bude radiť ďalej
Pozícia von Pierera sa zhoršila v posledných mesiacoch po vypuknutí viacerých korupčných škandálov, ktoré pochádzajú ešte z obdobia, keď bol šéfom spoločnosti. Prokuratúra vyšetruje v súčasnosti tri korupčné kauzy. Jednou sú úplatky pri získavaní zahraničných kontraktov, ktoré dosahujú údajne vyše 500 miliónov dolárov (12,3 miliardy Sk), druhou úplatky asi za šesť miliónov eur (201 miliónov Sk) bývalým manažérom talianskej energetickej firmy Enel na získanie zákaziek v Taliansku a nakoniec úplatky pre bývalého šéfa malej odborovej organizácie AUB v Siemense Wilhelma Schelského, ktorá mala znížiť vplyv silnej organizácie IG Metall v koncerne.
Von Pierer oznámil, že neodchádza zo svojho postu preto, že by mal niečo spoločné s korupčnými prípadmi, ale preto, aby upokojil súčasné "rozbúrené vody", v ktorých sa Siemens nachádza. Verí, že nový šéf dozornej rady dostane firmu z nepriaznivého svetla. Napriek týmto upokojujúcim slovám však jeho rezignácia bude mať podľa denníka International Herald Tribune dosah na korporatívnej scéne, keďže von Pierer bol jedným z najvplyvnejších a najuznávanejších manažérov. Aj vďaka jeho manažérskym úspechom si ho za svojho ekonomického poradcu vybrala kancelárka Angela Merkelová. V tejto funkcii (šéfa Rady pre konkurencieschopnosť, inovácie a rast) však podľa stránky Interactive Investor zostáva naďalej.
O úplatkoch vraj vedel desať rokov
Nie všetci však jeho slovám o dôvodoch odchodu veria. Po prvé, ešte v decembri pre jeden z nemeckých denníkov povedal, že z funkcie neodstúpi, pretože neurobil nič zlé. Po druhé, z viacerých strán sa ozývajú hlasy, že von Pierera dotlačili k tomuto kroku ďalší členovia dozornej rady, najmä z radov IG Metall. ktorý tam má takmer polovicu kresiel.
Omnoho závažnejšie informácie však priniesol v sobotu denník Süddeutsche Zeitung, ktorý tvrdí, že von Pierer vedel o pochybných platbách šéfovi odborov už od roku 1997. Denník sa odvoláva na záznamy prukratúry, podľa ktorej sa tieto platby "prerokúvali na dozornej rade firmy v decembri 1997". To by mohlo zmeniť situáciu. Tak von Pierer, ako aj Kleinfeld tvrdia, že o platbách vedeniu odborov nevedeli nič. Zatiaľ v tejto afére zatkli jediného človeka, člena predstavenstva Johannesa Feldmayera.

Heinrich von Pierer (1941) bol jedným z najúspešnejších manažérov a priemyselníkov svojej generácie. Spoločnosť Siemens dokázal udržať pokope napriek obrovským tlakom zvonka, aby sa firma rozdelila. Do Siemensu nastúpil v roku 1969 a od roku 1977 pracoval pre jeho elektrárenskú divíziu Kraftwerk Union. V roku 1992 sa stal šéfom firmy, v tejto funkcii ho v januári 2005 nahradil Klaus Kleinfeld. Práve jemu môže Siemens ďakovať tiež za úspešný prienik na lukratívne ázijské trhy, kde sa firme aj darí. Popri riadení Siemensu stíhal ešte úspešne riadiť aj firmy ako Bayer, Volkswagen či Deutsche Bank z pozície člena ich dozorných rád a radiť v ekonomických otázkach bývalému kancelárovi Gerhardovi Schröderovi, ako aj dnešnej kancelárke Angele Merkelovej.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 04:08