StoryEditor

Merck musí druhý proces za Vioxx vyhrať

20.09.2005, 00:00
Druhý proces proti farmaceutickému gigantu Merck & Company pre problémy s jeho liekom Vioxx sa ukazuje byť druhou horkou pilulkou v krátkom čase. Spoločnosť, ktorá ešte stále cíti stratu v dôsledku prehry na texaskom súde s vdovou po Robertovi Ernstovi, utrpela minulý týždeň niekoľko prehier v novej kauze, a to sa proces len začal.

Druhý proces proti farmaceutickému gigantu Merck & Company pre problémy s jeho liekom Vioxx sa ukazuje byť druhou horkou pilulkou v krátkom čase. Spoločnosť, ktorá ešte stále cíti stratu v dôsledku prehry na texaskom súde s vdovou po Robertovi Ernstovi, utrpela minulý týždeň niekoľko prehier v novej kauze, a to sa proces len začal. Tentoraz spoločnosť žaluje 60-ročný zamestnanec poštových služieb Frederick Humeston, ktorý pred štyrmi rokmi dostal infarkt. Podľa neho v dôsledku užívania lieku Vioxx.

Problémom nie je len Vioxx
Ako uviedla agentúra Associated Press, sudkyňa Vyššieho súdu v New Jersey najskôr zamietla právnym zástupcom Mercku, aby mohli využiť závery Úradu pre potraviny a liečivá (FDA) , ktorý potvrdil, že v prípade všetkých liekov na zníženie bolesti, akým je aj Vioxx, sa dajú očakávať srdcové problémy. Týka sa to rovnako aj liekov Celebrex, Bextra, ibuprofen či naproxen. Závery FDA boli pritom jedným z ťahákov obhajoby Mercku. Neskôr sudkyňa ostro napomenula zástupkyňu obhajoby firmy, aby nemala poznámky na iných právnikov, napriek protestom Mercku, že to môže ovplyvniť poroty v ďalších možných prípadoch žalôb umožnila televízne kamery na súde a nakoniec si vedenie Mercku muselo vypočuť svedectvá dvoch lekárov, ktorí sú presvedčení, že Humestonov infarkt spôsobil Vioxx, napriek tomu, že Humeston pred infarktom liek užíval iba krátko, asi dva mesiace. Ako uviedol jeden zo svedkov, lekár-kardiológ Benedict Lucchesi, firma vedela o problémoch, ktoré Vioxx spôsobí údajne dávno predtým, než liek v roku 1999 uviedla na trh. Liek nespôsoboval krvácanie do žalúdka a iné zažívacie ťažkosti, čo bol problém predchádzajúcich liekov, takže sa rýchlo stal trhákom. Len za rok 2003 zarobil približne dve miliardy dolárov. "Zisk je pre firmu dôležitejší, než ľudský život," vyhlásil kardiológ.
Spoločnosť vedomosť o škodlivosti zamieta a je rozhodnutá bojovať až do konca, a to vrátane prvého prípadu Ernst, proti ktorému sa odvolala. V Texase súd stanovil pre Merck pokutu presahujúcu 253 miliónov dolárov, no podľa agentúry Bloomberg sa táto suma zníži približne na 26 miliónov dolárov v dôsledku maximálnej hranice pri vyplácaní odškodného, ktorá je platná v Texase. Podľa firmy je žaloba Humestona absurdná už pre krátkosť používania lieku, ako aj fakt, že infarkt mohol ľahko dostať pre tisíc iných dôvodov. Humeston vo svojich 60 rokoch trpí nadváhou, vysokým krvným tlakom, vysokou hladinou cholesterolu a mal aj sedavé zamestnanie. Napriek tomu si analytici nie sú istí, či to porota bude počuť.

Kľúčové sú prvé procesy
Firma však jednoznačne musí druhý proces vyhrať, inak sa nemusí spamätať, tvrdia analytici. Ako povedal Charles Parker z právnickej firmy Locke, Liddell & Sapp v Houstone, ak Merck prvé procesy prehrá, žaloby na firmu sa začnú sypať jedna za druhou. Parker napríklad žaloval spoločnosť Wyeth za srdcové a respiračné problémy spojené s jeho liekmi, ktoré v rámci liečebného programu Fen-Phen mali podporiť pokles hmotnosti. Firma prehrala v kauze Fen-Phen prvé štyri procesy a potom radšej vyčlenila 21 miliárd dolárov na vyrovnanie s tisíckami ďalších žalujúcich. Lepšie sa darilo firme Bayer za liek Baycol, ktorý mal znižovať hladinu cholesterolu, spôsoboval však problémy obličiek a oslabovanie svalov. Firma však prvý proces vyhrala a na vyplatenie odškodnenia približne 3 000 osobám jej stačilo vyčleniť vyše miliardy dolárov.
Na rozhodnutie súdu v New Jersey teraz čaká približne 2 500 ďalších prípadov v USA. No ďalší sú z Európy, Austrálie a najnovšie z Nového Zélandu. Podľa internetovej stránky stuff.co.nz americká právnická firma Kenneth B Moll & Associates už podala žalobu v prospech obyvateľov Nového Zélandu, ktorí užívali Vioxx a neboli informovaní o nebezpečenstve lieku. Na Novom Zélande ich je približne 15-tisíc.

Žaloby sú vo farmaceutickom priemysle bežné

Wyeth (1997) - Narušenie srdcovej činnosti spôsobovali lieky v rámci liečebného procesu Fen-Phen, ktoré mali podporovať úbytok hmotnosti. Na odškodnenie vynaložila firma už 21 miliárd dolárov.
Johnson&Johnson (2000) - Viac než 80 ľudí podalo žalobu v súvislosti s užívaním lieku Propulsid, ktorý mal obmedzovať pálenie záhy. Spôsoboval však kardiovaskulárne problémy. Súdne procesy za tento liek sa ešte neskončili.
GlaxoSmithKline (2000) - Firma musela z trhu stiahnuť úspešný liek na liečbu ťažkostí hrubého čreva Lotronex, keď sa zistilo, že u niektorých pacientov vyvoláva nebezpečné zažívacie problémy. Firme sa však podarilo potvrdiť jeho všeobecné priaznivé účinky a ako jeden z mála takto zasiahnutých liekov sa vrátil späť na trh.
Pfizer (2000) - V dôsledku užívania lieku Rezulin, ktorý mal pomáhať cukrovkárom, zomrelo na akútne zlyhanie pečene asi sto ľudí. Na odškodnenie približne 4 000 ďalších postihnutých pacientov firma vynaložila asi 15 miliárd dolárov.
Bayer (2001) - Prípravok Lipobay/Baycol na znižovanie hladiny cholesterolu v krvi spôsoboval zlyhanie obličiek. S väčšinou postihnutých sa firma vyrovnala, niektoré procesy ešte pokračujú. Celkové škody presiahnu miliardu eur. (Zdroj: ČTK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 08:47