StoryEditor

Hyundai a Kia plánujú zvýšiť predaj

02.01.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Najväčšia juhokórejská automobilka Hyundai Motor plánuje predať v roku 2006 medziročne o 15 percent viac automobilov. Prognóza sa opiera o väčší dopyt tak doma, ako aj v zahraničí.
Juhokórejský výrobca áut, ktorý kontroluje polovicu domáceho trhu, vo vyhlásení uviedol, že predajný cieľ na tento rok je celkovo 2,69 milióna vozidiel v porovnaní s 2,33 milióna predaných áut v roku 2005.
Spoločnosť Hyundai si stanovila, že v tomto roku dosiahne tržby 42 biliónov juhokórejských wonov (KRW), čo je v prepočte asi 1,3 bilióna slovenských korún. To je o 20 percent viac, ako bol cieľ pre minulý rok vo výške 35 biliónov KRW.
Sesterská automobilka firmy Hyundai, Kia Motor, plánuje vyrobiť v tomto roku 1,43 milióna automobilov s úhrnnou hodnotou 21 biliónov KRW, čo je približne 17-percentný medziročný nárast, pokiaľ ide o počet vozidiel, a o 24 percent viac, čo sa týka hodnoty.
Hyundai a Kia sa kombinovanou produkciou zaraďujú na siedmu priečku medzi svetovými výrobcami automobilov. Do roku 2010 by chceli postúpiť o jedno miesto vyššie. Analytici očakávajú, že kľúčový význam pre budúci zisk oboch automobiliek budú mať ich operácie v cudzine, vyššia produkcia za hranicami môže vykompenzovať vysoké náklady na pracovnú silu v južnej Kórei.
Predseda Predstavenstva Hyundai/Kia Automotive Group Chung Mong-koo v novoročnom posolstve uviedol, že skupina investuje do výrobných kapacít v cudzine v tomto roku 8,54 bilióna KRW. Podnikateľské prostredie zostáva podľa jeho vyjadrenia naďalej náročné, keďže ceny surovín aj práce sú vyššie a juhokórejský won má pomerne vysoký kurz oproti americkému doláru.
Ako uviedla agentúra AP, Hyundai zároveň pripravuje zvýšenie výroby vo svojich fabrikách v Spojených štátoch, Číne a Indii. Začne budovať aj nové produkčné závody v Číne a vo východnej Európe, medzi nimi na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 07:12