StoryEditor

Kronospan dostane daňové prázdniny

V Prešove a vo Zvolene vznikne ďalších 550 pracovných miest. Slovensko si ich nekúpilo za štátnu pomoc v podobe peňazí, investorovi namiesto nich sľubuje oslobodenie od dane z príjmu na desať rokov.

Drevárska spoločnosť Kronospan so sídlom na Cypre zrejme dostane na Slovensku daňové prázdniny. Vo Zvolene a v Prešove firma investuje dvanásť miliárd a výška štátnej pomoci bude predstavovať 2,2 miliardy pre Kronospan Zvolen a 1,4 miliardy pre Kronospan Prešov.
Informáciu o investičných stimuloch včera vzala na vedomie vláda. "Samotná investičná zmluva bude ešte podliehať samostatnému schvaľovaniu," podotkol hovorca rezortu financií Peter Papanek. Či to bude ešte v tomto volebnom období, ministerstvo financií podmieňuje termínom predloženia zmluvy na rokovanie.

Kronospan si nekupujeme
V uplynulých dňoch slovenskí priemyselníci združení v Klube 500 kritizovali navrhovanú výšku štátnej pomoci pre Kronospan. Tá dosahuje tretinu z celkovej investície. Ministerstvo financií to nepovažuje za neprimerané. "Kronospan nedostane žiadne peniaze. Pôjde len o daňové úľavy," hovorí Papanek.
Investor pritom vytvorí 550 nových pracovných miest, ktoré obsadí zväčša ľuďmi bez vyššej kvalifikácie, ktorí by sa inak zamestnali len veľmi ťažko. Kronospan bude v Prešove vyrábať husté vláknité dosky a vo Zvolene aglomerované a drevotrieskové dosky. Závody budú spracúvať slovenské drevo, čím podľa správy ministerstva hospodárstva nepriamo vytvoria ďalších 2 160 až 2 880 pracovných miest v odvetví ťažby dreva.

Desať rokov prázdnin
Kronospan tvrdí, že avizované daňové prázdniny by mali trvať desať rokov. "Pokiaľ však nedosiahneme zisk alebo ho dosiahne v minimálnej miere, poskytnutá úľava na dani z príjmov môže byť výrazne nižšia," vyhlásila spoločnosť s tým, že podobnú podporu štandardne ponúkajú aj iné európske štáty, napríklad Nemecko či Rakúsko.
"Bez ohľadu na prípadnú daňovú úľavu budeme platiť dane zo závislej činnosti a miestne dane, ako aj odvody pol miliardy za uvedené obdobie," uvádza firma v stanovisku. Kronospan po rozšírení investície o 550 pracovných miest bude na Slovensku zamestnávať dohromady okolo tisíca ľudí.

Zo Slovenska neodíde
Dnes Kronospan SK zamestnáva v Prešove 420 ľudí. Firma označila informáciu, že v prípade neodsúhlasenia daňových prázdnin zo Slovenska úplne odíde, za fámu. "Neznamenalo by to zrušenie už existujúcich pracovných miest v Prešove," zopakovala firma, v ktorej dnes zamestnanci zarábajú v priemere 25-tisíc korún mesačne.
O vyhrážaní sa Kronospanu úplným odchodom zo Slovenska informovali domáci priemyselníci. "Za takýchto podmienok bude pre Slovensko lepšie, ak sa mu spoločnosti typu Kronospan budú zďaleka vyhýbať," vyhlásil Klub 500. Jeho členmi sú aj majitelia drevospracujúcich fabrík, pre ktorých znamená Kronospan konkurenciu.

01 - Modified: 2003-03-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nezlučiteľné mandáty 02 - Modified: 2003-03-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stíhanie v kauze Nová scéna
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 07:31