StoryEditor

Tesco nezíska hypermarkety Carrefouru tak ľahko

30.06.2006, 00:00

Odchod francúzskeho reťazca Carrefour zo slovenského trhu sa spomaľuje. Štyri hypermarkety, ktoré Carrefour prevádzkuje v Bratislave, Košiciach a Žiline, nezíska reťazec Tesco tak ľahko a hlavne rýchlo ako jedenásť veľkých predajní v Česku. Tie už 1. júna začali fungovať pod hlavičkou britského reťazca a postupne do ich regálov prenikli maloobchodné značky Tesca i cenové akcie. V Česku však koncentráciu dvoch nadnárodných reťazcov nemusel posudzovať antimonopolný úrad, pretože Tesco na danom trhu zatiaľ nie je dominantným hráčom.
Na slovenskom trhu by však podľa stanoviska protimonopolného úradu táto koncentrácia mohla spôsobiť problémy v hospodárskej súťaži maloobchodného predaja. K takémuto záveru dospel odbor koncentrácií úradu počas niekoľkomesačného správneho konania.
Hovorca úradu Miroslav Jurkovič pre HN včera potvrdil, že v súlade so zákonom úrad vyzval účastníka konania, aby predložil podmienky, ktorými sa odstránia protisúťažné účinky koncentrácie. Podľa hovorkyne spoločnosti Tesco Stores SR Oľgy Hrnčiarovej vedenie spoločnosti nebude komentovať stanovisko úradu skôr, ako od neho dostane oficiálne vyjadrenie. Včera tvrdila, že od antimonopolného úradu zatiaľ žiadne rozhodnutie ani výzvu na predloženie podmienok nedostali.
V záujme vedenia reťazca Tesco bude predložiť návrhy, ktorými by sa mohli odstrániť protisúťažné účinky koncentrácie čím skôr. Až po ich posúdení sa totiž odbor koncentrácií vyjadrí, či ich považuje za dostatočné a následne rozhodne vo veci koncentrácie Carrefouru a Tesca.
O tom, čo by mohlo byť zahrnuté v podmienkach, ktoré by obmäkčili úrad, nechcel jeho hovorca, ani predstaviteľka Tesca špekulovať. Dá sa len predpokladať, že by svoju dominanciu mohol reťazec zmierniť napríklad tým, že by sa vzdal maloobchodného predaja v niektorých hypermarketoch, ktoré prevezme od Carrefouru. Tým by bol počet jeho obchodov o niečo nižší a dominancia na trhu by sa trochu oslabila. Ľubomír Drahovský z agentúry pre prieskum trhu Terno tvrdí, že Carrefour nesídli vo vlastných, ale prenajatých priestoroch. Tesco by teda nemalo mať problém vzdať sa niektorých plôch, dokonca by mu to napríklad v bratislavskej Petržalke, kde si predajne Carrefour a Tesca susedia, mohlo ďalšie pôsobenie uľahčiť.
Drahovský je presvedčený o tom, že skôr či neskôr antimonopolný úrad koncentráciu odobrí. Tvrdí, že dominancia Tesca na slovenskom trhu je nespochybniteľná a reťazec by si prvenstvo na maloobchodnom trhu udržal aj bez štyroch nových hypermarketov od Carrefouru. Kroky, ktoré navrhne Tesco protimonopolnému úradu, aby nimi odstránilo protisúťažné účinky koncentrácie, môžu len zmierniť rozdiely v tržbách medzi ním a ďalšími veľkými hráčmi na trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 14:37