StoryEditor

USA otvorili vyšetrovanie Daimleru

08.08.2005, 00:00

Nočná mora nemeckého koncernu DaimlerChrysler nadobúda hrozivé rozmery. Tentoraz sa dostal do zameriavača Ministerstva spravodlivosti USA, ktoré začalo vyšetrovať podozrenie z úplatkárstva. Podľa denníka Financial Times Deutschland mali poprední manažéri Mercedesu platiť úplatky minimálne v niekoľkých desiatkach štátov, hoci účel týchto platieb zatiaľ nie je známy. Americkí vyšetrovatelia sa pritom zameriavajú na obchody automobilky v Afrike a Južnej Amerike.
Nemecké úrady taktiež vyšetrujú DaimlerChrysler a dôvodom bola samovražda manažéra Rudiho Kornmayera, ktorý sa v júli zastrelil. Kornmayer bol riaditeľom nigérijského zastúpenia a vyšetrovatelia skúmajú list na rozlúčku, ktorý by mohol poskytnúť náznaky úplatkárstva. DaimlerChrysler v piatok popoludní poprel správu o vyšetrovaní v USA a upozornil, že medzi Kornmayerovo samovraždou a obvineniami z korupcie neexistuje žiadna súvislosť. Podľa hovorcu koncernu prokuratúra v Stuttgarte vyšetrovanie uzatvorila a poukázal na to, že neexistujú náznaky možného osobného zlyhania.
Podľa denníka Die Presse súčasné vyšetrovanie v USA súvisí s vyšetrovaním americkej Komisie pre burzy cenných papierov (SEC). Základom sú tvrdenia bývalého zamestnanca Chrysleru Davida Bazettu, že bol prepustený preto, lebo sa u svojich nadriadených sťažoval na existenciu asi 40 tajných bankových účtov. Podľa neho mal o týchto kontách vedieť aj predseda predstavenstva Jürgen Schrempp. Medzičasom sa Bazetta dohodol s Daimlerom na mimosúdnom vyrovnaní a svoju žalobu stiahol. Podrobnosti nie sú známe.
No SEC vyšetruje ďalej. Daimler vo svojej najnovšej štvrťročnej správe oznámil, že úradom poskytol informácie, ktoré vyplynuli z internej revízie bankových účtov a prevodov. Podľa tohto oznámenia však revízia ešte nepokročila natoľko, aby bolo možné vyvodiť jednoznačné závery o prípadnom porušení zákona.
Platby úplatkov v zahraničí sú pre spoločnosti, operujúce v USA, zakázané od roku 1977, kým nemecké právo zakazuje podplácanie zahraničných inštitúcií až od roku 1999.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. máj 2024 19:31