StoryEditor

Výroba televízorov na Slovensku sa zvyšuje

01.07.2005, 00:00
V tomto roku by sa malo na Slovensku vyrobiť vyše dva milióny televíznych prijímačov. Oproti minulému roku by to bol mierny nárast. Podľa generálneho sekretára Zväzu elektrotechnického priemyslu Vlada Kalinu k rastu produkcie prispieva hlavne ľahší prístup výrobcov na európske trhy po rozšírení únie, lacná pracovná sila a kvalitní dodávatelia plastov a baliacich materiálov.

V tomto roku by sa mali na Slovensku vyrobiť vyše dva milióny televíznych prijímačov. Oproti minulému roku by to bol mierny nárast. Podľa generálneho sekretára Zväzu elektrotechnického priemyslu Vlada Kalinu k rastu produkcie prispieva hlavne ľahší prístup výrobcov na európske trhy po rozšírení únie, lacná pracovná sila a kvalitní dodávatelia plastov a baliacich materiálov. Oproti Česku však Slovensko stále zaostáva. To napríklad vlani vyviezlo trikrát viac televízorov a radí sa tak k európskym lídrom v ich výrobe.
"Slovensko je vážnym kandidátom na výrobu LCD obrazoviek firmy BenQ z Taiwanu. Vyplýva to z prieskumu trhu, ktorý si táto firma urobila v krajinách strednej Európy. To je dobrá správa, pretože záujem o klasické farebné televízory v západnej Európe už klesá a na vzostupe je LCD technológia," dodal Kalina.
Televízne prijímače s LCD obrazovkou ako prvý na Slovensku začal vyrábať OVP Orava v Trstenej v spolupráci s taiwanskou spoločnosťou Teco Electric & Machinery. "Tento rok by sme chceli vyrobiť 30-tisíc kusov. Televízory montujeme zo súčiastok taiwanskej firmy, pričom 95 percent produkcie sa bude predávať pod značkou Teco na trhoch Európskej únie. Zvyšok si zákazníci budú môcť kúpiť na Slovensku a v Česku pod značkou OVP," informoval generálny riaditeľ firmy Jozef Sitek.
Jedným z dôvodov, prečo sa táto silná medzinárodná spoločnosť rozhodla pre Slovensko, je to, že OVP už mala skúsenosti s výrobou vlastných televízorov, má moderné zariadenia, technológiu a skúsený personál. V budúcom roku majú Oravci so spoločnosťou Teco vytvoriť spoločný podnik. "Máme o tom rokovať teraz v auguste alebo v septembri. Chceme Taiwancom ponúknuť svoje priestory v Trstenej. Ročne by sa v spoločnom podniku mohlo vyrábať okolo 100-tisíc televízorov," dodal Sitek.
Popri OVP vyrábajú na Slovensku televízory aj viaceré nadnárodné koncerny. Najväčší tuzemský výrobca televízorov Sony Slovensko v Trnave vlani vyrobil 750-tisíc televíznych prijímačov. Podľa šéfa divízie zákazníckeho servisu Ľubomíra Kollára v SR zostávajú len dve percentá výroby, zvyšok putuje na európsky trh.

V domácnostiach prevládajú staré televízory
V slovenských domácnostiach sa v súčasnosti používajú väčšinou sedem až desať rokov staré televízne prijímače. Obyvatelia západnej Európy zvyknú meniť televízne prijímače najneskôr po piatich rokoch, pričom tento interval sa postupne znižuje. V súčasnosti masívne prechádzajú na plazmové a LCD televízory. Na Slovensku však mnohých zákazníkov od kúpy modernejších televízorov odrádza cena, hoci aj tá sa postupne znižuje. Ich cena sa v súčasnosti pohybuje od 30- do 60-tisíc korún. Donedávna boli ceny nových televízorov nastavené príliš vysoko, v poslednom čase však výrazne klesli. Napríklad 30-palcový televízor Sony zlacnel od októbra 2004 do mája 2005 takmer o 45 percent.

Koncern Sony v najbližších mesiacoch presunie do Trnavy výrobu klasických televízorov s CRT obrazovkou zo svojich európskych závodov. Sony Slovensko tak zostane jediným výrobcom týchto televízorov v Európe. Zároveň rozšíri svoj výrobný program aj o výrobu ďalších veľkoplošných televízorov. Rozhodnutie koncernu je reakciou na vývoj dopytu po klasických televízoroch s CRT obrazovkou. Ten v Európe výrazne poklesol a prechod k plochým LCD a plazmatickým panelom je oveľa rýchlejší, ako sa očakávalo. Výsledkom je rýchly pád cien CRT televízorov.
Ďalším "slovenským" výrobcom je kórejská spoločnosť Samsung Electronics Slovakia, ktorá v Galante vyrobila vlani 440-tisíc televízorov a podľa personálneho riaditeľa Zoltána Fehéra aj oni chcú v tomto roku zvýšiť výrobu.

Výroba rádiových, televíznych a spojovacích zariadení na Slovensku
 

2002

2003

2004

Tržby (mil. Sk)

5 741

5 945

8 135

Vývoz (mld. Sk)

8

7

7,7

Dovoz (mld. Sk)

11,2

13,2

12,2

Zamestnanci

45 046

49 821

52 470

Zdroj: Zväz elektrotechnického priemyslu SR

01 - Modified: 2003-01-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šéf SIS bude vysvetľovať v NR SR
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 22:44