StoryEditor

Google zdvojnásobil tržby

25.07.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Google, najväčšia spoločnosť sveta prevádzkujúca internetový vyhľadávač, v druhom štvrťroku tohto roka medziročne zvýšila tržby takmer dvojnásobne a zisk viac ako štyrikrát.
Tržby Google sa v druhom kvartáli zvýšili o 98 percent na 1,4 miliardy dolárov, čo je v prepočte asi 44,7 miliardy Sk. Zisk sa vyšplhal na 342,8 milióna dolárov, kým v rovnakom období vlani predstavoval 79,1 milióna dolárov.
Firma podľa vlastného vyjadrenia profitovala z rastu reklamy na internete. Spoločnosť inkasuje od zadávateľov reklamy peniaze zakaždým, keď používatelia internetu kliknú na reklamné bannery vyobrazené vedľa výsledkov vyhľadávania. Tržby Google pochádzajú takmer výlučne z internetovej reklamy.
Hodnota akcií spoločnosti sa od minuloročného uvedenia na burzu viac ako strojnásobila. Ich celková hodnota je momentálne 87 miliárd dolárov. Akcie Google sú tak vyše štyrikrát cennejšie ako cenné papiere najväčšej automobilky sveta General Motors, ktoré majú hodnotu 20 miliárd dolárov. Informovala o tom agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 10:11