StoryEditor

Jahnátek chce naspäť akcie Transpetrolu

Nový minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek chce, aby Slovensko kúpilo od Jukosu späť 49 percent akcií Transpetrolu. Štát by tak dostal pod kontrolu všetky akcie prevádzkovateľa slovenskej vetvy ropovodu Družba.
Jukos sa po uväznení ruského oligarchu Michaila Chodorkovského stal znova štátnou firmou pod vplyvom Kremľa a administratívy ruského prezidenta Vladimira Putina. Bývalé vedenie ministerstva hospodárstva sa dlho nevedelo rozhodnúť, čo s Transpetrolom, najprv preferovalo jeho predaj inej ruskej spoločnosti, neskôr zmenilo názor a dohodnutý predaj vláda zablokovala.
"Ja sa prikláňam k alternatíve kúpiť naspäť akcie," vyhlásil v piatok nový rezortný minister Jahnátek s tým, že zatiaľ neboli docenené všetky možnosti. Tie by sa podľa neho vytvorili, ak by štát získal naspäť všetky akcie Transpetrolu. Jahnátek je presvedčený, že na Slovensku je dosť manažérov, ktorí by boli schopní spravovať štátny majetok.
Okrem Transpetrolu sa nový minister zameria aj na problematiku fondu na likvidáciu jadrového odpadu či na stavbu zásobníkov na fosílne palivá. Zároveň bude presadzovať vytvorenie stratégie pre podnikateľské prostredie a spoluprácu podnikateľov s univerzitami.
Minister odmietol, že by chystal výrazné personálne zmeny. "Nie som zvyknutý vymieňať ľudí len za to, že môj predchodca odišiel. Nemám žiadny zoznam nových pracovníkov, žiadne čistky nehrozia," povedal. "Nového ministra nečakajú žiadne míny. Je to vzdelaný manažér, bude sa však musieť naučiť odolávať politickým vplyvom," povedal jeho predchodca Malchárek.
Premiér Robert Fico vyhlásil, že jeho vláda nebude pokračovať v privatizácii ako tá minulá. "Významné podiely v strategických podnikoch chceme za každú cenu ustrážiť. Všade tam, kde štát má 51 percent, sa budeme usilovať o to, aby mal aj zodpovedajúce postavenie v rozhodujúcich orgánoch," vysvetlil Fico. Zmeny by sa však nemali týkať dostavby Mochoviec, tú by mal presadzovať aj nový kabinet.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 03:38