StoryEditor

Kauza Faurecisa: počet podozrivých firiem stúpa

03.08.2006, 00:00
Korupčný škandál okolo francúzskeho autododávateľa Faurecia zasahuje čoraz viac firiem.

Korupčný škandál okolo francúzskeho autododávateľa Faurecia zasahuje čoraz viac firiem.
Podľa denníka Handelsblatt prokuratúry vo Frankfurte a v Mníchove vyšetrujú jedenásť spoločností, medzi nimi sú pravdepodobne stredne veľkí dodávatelia Grammer, Dräxlmeier a M&H. Iné mená zatiaľ neboli zverejnené.
Mníchovský prokurátor Anton Winkler pre Handelsblatt uviedol aj americkú spoločnosť Lear, ktorá vyrába časti interiéru a na Slovensku pracuje v autoparku pri Lozorne.
Podľa informácií denníka Die Presse je do škandálu zapletený aj rakúsky dodávateľ Magna Steyr a jedného zamestnanca mníchovského zastúpenia už vyšetruje prokuratúra.
Koncom minulého týždňa sa objavili správy o možnej účasti rakúskeho dodávateľa, no Magna všetko poprela. Ako ďalej píše Die Presse, spoločnosť sa sťažovala, že aféra očierňuje celý sektor. Hovorca firmy teraz vysvetlil, že dementi sa týkalo úplatkov pre Volkswagen a Audi, nie pre BMW.
Magna prepustila podozrivého zamestnanca, no o výške úplatkov informácie neposkytla. V každom prípade škandál prichádza v tom najhoršom okamihu. Podľa Financial Times Deutschland sa BMW totiž v septembri rozhodne, či zachová v Rakúsku výrobu terénneho modelu X3. Tento model je najväčší kontrakt Magny a BMW pre vysoké náklady uvažuje o presune výroby do Nemecka a časti aj do USA.
Znalci očakávajú veľký dosah kauzy Faurecia. Začínajú aktivizovať aj automobilky, ktoré v afére nefigurujú a sprísňujú už existujúce protikorupčné opatrenia. Napríklad nákupcovia DaimlerChrysleru nesmú prijať žiadne dary, ktorých hodnota presahuje tridsať eur, v prepočte takmer 1 150 korún. Okrem toho zaviedli denník, do ktorého musí nákupca uviesť každý kontakt s dodávateľom. Tieto záznamy štvrťročne preverujú jeho nadriadení a kontrolu podpíšu.
No zároveň uznávajú, že voči nelegálnym aktivitám jednotlivcov sú v podstate bezmocné. "Nemôžeme zabrániť tomu, že niektorý z referentov začne prijímať peňažné dary. Žiadny systém nie je stopercentne nepriestrelný," pripustil pre FTD finančný riaditeľ Audi Rupert Stadler.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 15:43