StoryEditor

Pomoc chudobným je bližšie

04.12.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Obchodné veľmoci sú blízko k dohode o bezcolnom prístupe a iných krokoch, ktoré majú pomôcť najchudobnejším krajinám sveta (Least Developed Countries -- LDC) v rokovaniach o voľnom obchode vo svete.
Ministri obchodu z Európskej únie, USA, Japonska, Brazílie, Indie a Austrálie po stretnutí v Ženeve vyjadrili nádej v to, že tieto opatrenia sa odsúhlasia na konferencii Svetovej obchodnej organizácie (WTO), ktorá sa uskutoční v decembri v Hongkongu. "Myslím, že máme základy spoločného postupu," povedal komisár EÚ pre obchod Peter Mandelson.
Na stretnutí v Hongkongu sa mal podľa pôvodného návrhu odsúhlasiť návrh zmluvy o reforme svetového obchodu, ktorý hovorí o skresaní poľnohospodárskych dotácií a otvorení trhov. Postoje sú však stále veľmi rozdielne, obzvlášť pri poľnohospodárstve, a tak sa zameranie hongkonskej konferencie zmenilo. Teraz by summit mal zabezpečiť, aby najchudobnejšie krajiny sveta dostali niečo z tohto obchodného kola rokovaní, ktoré sa začalo koncom roka 2001. Rozvojové krajiny ako Brazília a India by tiež prispeli k pomoci najmenej rozvinutým krajinám. V ostatných oblastiach však počas rokovaní v Ženeve nenastal takmer žiadny pokrok a zástupca USA ani neočakáva, že by v Hongkongu došlo k veľkému prelomu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 05:51