StoryEditor

Rybárov pripravujú o úlovky kormorány

01.03.2006, 23:00

Zimná migrácia premnožených kormoránov veľkých ohrozuje rybné hospodárstvo v Európe. Slovenskí rybári získali od ministerstva životného prostredia súhlas na odstrel troch stoviek kormoránov. Takto početný kŕdeľ dokáže týždenne skonzumovať viac ako tonu rýb. Desaťtisíce vtákov, z ktorých každý zožerie denne priemerne pol kila rýb, sa sťahujú v zime na nezamrznuté vodné plochy, najčastejšie na rieky.
Výnimka na odstrel kormoránov rybármi sa vzťahuje na migrujúcich vtákov a platí do konca marca budúceho roku. Rybári však v týchto dňoch strieľať nemôžu. Bránia im v tom veterinárne opatrenia súvisiace s vtáčou chrípkou, ktoré zakázali lov pernatej zveri. Odborníci argumentujú, že odstrel, ktorý sprevádza stres a poranenia, môže šírenie ochorenia zvýšiť.

Rozkývaný ekosystém
Zvýšený výskyt kormoránov je už niekoľko rokov predmetom ostrého názorového konfliktu medzi rybármi a ochranármi. Rybári tvrdia, že viac ako osemtisíc zimujúcich vtákov zožerie na voľných tokoch ryby za niekoľko miliónov korún a za najefektívnejší považujú odstrel. Ochranári oponujú, že takýto pohľad je čiernobiely a neúčinný. Spochybňujú tiež výšku škôd, ktorá nebola podľa nich dokázaná odbornými štúdiami a výnimku považujú za nezákonnú.
"Neboli vyčerpané iné možnosti vysporiadania sa s týmto problémom, ktorý len signalizuje, že v ekosystéme niečo nie je v poriadku," hovorí ochranár Marek Brindzík. Podmienky udelenej výnimky na odstrel sú podľa neho nevyvážené, benevolentné a ťažko kontrolovateľné.
Za etickejší spôsob regulácie populácie kormoránov považuje ich systematické plašenie na najviac atakovaných lokalitách, prípadne minimalizovanie ich hniezdnych možností v celoeurópskom meradle. "Problémom nie sú kormorány, ale zregulované rieky," myslí si Rastislav Rybanič, výkonný riaditeľ Spoločnosti na ochranu vtáctva na Slovensku. Najúčinnejším, avšak dlho trvajúcim riešením by podľa neho bol postupný návrat k pôvodným riečnym ekosystémom, ktoré poskytujú rybám prirodzené úkryty pred dravcami.

Rybári chcú odškodnenia
Na voľne tečúcich vodách je to hotová ekologická katastrofa. Miznú z nich pôvodné a často aj vzácne, zákonom chránené druhy rýb. Kormorány ich plienia vo veľkom už niekoľko rokov, najmä na Orave, Váhu a Hrone, najnovšie sa objavili aj na východoslovenských riekach.
"V zime 2003/2004 sme vyčíslili škody, ktoré spôsobili, na viac ako 22 miliónov korún," hovorí tajomník rady Slovenského rybárskeho zväzu Ferdinand Baláž. Zákon však neumožňuje odškodňovať tieto straty, o odškodnenie môžu požiadať len chovatelia na hospodárskych rybníkoch.
Rybári sa preto sťažujú, že zo svojich členských príspevkov, z ktorých väčšia časť sa používa na zarybňovanie revírov, platia kŕmenie dravcov. Proti ochrane kormoránov a za povolenie ich lovenia rozbehli dve petície. Jednu z nich predostrú Európskemu parlamentu a chcú presadiť rozšírenie odškodňovania aj na revíry rybárskeho zväzu.

Európsky problém
Dôsledky premnoženia kormoránov by sa mali riešiť systematicky na celoeurópskej úrovni, a nie len občasnými výnimkami na ich odstrel, ktoré využívajú v súčasnosti okrem dvoch všetky členské štáty Európskej únie, myslí si Baláž. V Európe žije podľa odhadu odborníkov asi milión kormoránov. V Česku napáchali v uplynulých rokoch škody za stovky miliónov. V súčasnosti je povolený ich lov a rybári lobujú za ich vyradenie zo zoznamu chránených živočíchov.
V nemeckej prírodnej rezervácii Anklamer Stadtbruch minulý rok v lete vystrieľali v čase hniezdenia poľovníci na podnet rybárov asi šesťtisíc kormoránov, ale podľa tamojších ochranárov sa nedokázalo, že by spôsobili na rybnom hospodárstve vážne škody. Rybári však tvrdia, že ročne skonzumujú v Európe okolo 840-tisíc ton rýb. Na Slovensku sú to asi štyri tony denne, konštatuje Baláž.

Diskutovať alebo strieľať?
Brindzík takéto mechanické prepočítavanie odmieta ako demagógiu s veľkým počtom neznámych. Strieľanie je podľa neho len tým posledným riešením, ak všetky ostatné zlyhajú. Nevylučuje však reguláciu kormoránej populácie, ktorej by mala predchádzať širšia medzinárodná odborná diskusia.
Rybári však bijú na poplach, že na to nie je čas. Miroslav Zontág z vedenia Slovenského rybárskeho zväzu uvádza, že prirodzenú stabilitu vodných ekosystémov už dávno narušili a dodáva, že ochranári neopodstatnene preferujú vtákov na úkor iných živočíchov. Brindzík odpovedá, že chránia všetkých vtákov a ich biotopy bez rozdielu, zatiaľ čo rybári vnímajú problém kormoránov len cez ryby.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 06:02