StoryEditor

Budvar môže používať mestský znak

13.06.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Budějovický Budvar môže ako ochrannú známku používať znak mesta České Budějovice s dvoma rytiermi so štítom. Rozhodol o tom Vrchný súd v Prahe po tom, čo vlaňajší verdikt českobudějovického krajského súdu napadol súkromný Budějovický měšťanský pivovar, výrobca piva značky Samson.
"Od samého začiatku sme žalobu Budějovického měšťanského pivovaru považovali za špekulatívnu a nedávali sme jej šancu na úspech," hovorí právnička Budvaru Helena Lejtnarová. Rozhodnutie súdu je podľa Budvaru právoplatné a žalobca musí uhradiť náklady konania v plnej výške.
Budějovický měšťanský pivovar žalobu odôvodňoval tým, že známku vlastní od roku 1938. Argumentoval, že od apríla 1949 prevzal "rytiera" ako nástupca národného podniku Jihočeské pivovary. Prevod známky z národného podniku na Budvar v júni 1969, ktorý schválil aj patentový úrad, tak bol podľa "mešťanov" neplatný.
Vrchný súd sa však priklonil k rozhodnutiu krajského súdu. Ten poukázal na výmer ministerstva potravinárskeho priemyslu z decembra 1966, ktorým bol založený národný podnik Budějovický Budvar. Podľa výmeru patrí Budvaru majetok a práva bývalého Českého akciového pivovaru v Českých Budějoviciach znárodneného v roku 1946 a neskôr začleneného do Jihočeských pivovarov. Budvaru prináleží aj majetok, ktorý Český akciový pivovar získal v čase, keď bol samostatne spravovaný pod Jihočeskými pivovarmi. Výmer výslovne spomína aj nadobudnutie známkových práv.
Budějovický měšťanský pivovar sa podľa Budvaru snažil navyše preukázať, že je univerzálnym právnym nástupcom pôvodného nemeckého meštianskeho pivovaru založeného v roku 1795. Súd však nástupníctvo odmietol. "Mešťania" podľa zdôvodnenia rozsudku nie sú univerzálnym právnym nástupcom "ani štátneho podniku, ani iného subjektu".
Budějovický měšťanský pivovar vznikol až v roku 1992 po privatizácii štátneho podniku Pivovary České Budějovice. Spory medzi oboma českobudějovickými pivovarmi sa začali v roku 1991. Vedú sa najmä o značku Budweiser. Predstavitelia "mešťanov" zastávajú názor, že by bolo normálne, aby slovo Budweiser používali pre svoje výrobky obidva pivovary, pretože to tak bolo od nepamäti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 05:24