StoryEditor

Pri Žiline rastie ďalšia veľká investícia

04.05.2006, 00:00
O pár rokov bude v závode nemeckého koncernu INA-Schaeffler v Kysuckom Novom Meste pracovať 3 500 ľudí. V týchto dňoch sa stavia štvrtá výrobná hala. Firma sa zameriava na výrobu špeciálnych valivých ložísk pre automobilový priemysel.

Spoločnosť INA Kysuce končí v týchto dňoch s prvou etapou stavby štvrtej výrobnej haly. Hala stála 160 miliónov korún. Do konca tohto roka do nej inštalujú stroje a začnú s testovacou výrobou. Podľa projektu schváleného vládou bude mať firma štyri výrobné haly, pričom tri sú už postavené. Celkové investičné náklady predstavujú 6,2 miliardy korún.

"Výrobnú halu staviame na firemných pozemkoch. No nezávisle od toho, v súlade s celkovou stratégiou rozširovania firmy, pokračuje vykupovanie pozemkov pre ďalšiu výstavbu. Nevyskytujú sa pritom vážnejšie problémy," tvrdí Rudolf Pašteka, riaditeľ spoločnosti INA Kysuce.

Tisíce zamestnancov
Najneskôr do roku 2010 sa má skončiť kompletná výstavba výrobných hál. V tom čase bude INA Kysuce zamestnávať 3 500 ľudí. Ročný obrat závodu by sa mal pohybovať okolo desať miliárd korún. Spoločnosť dnes zamestnáva dvetisíc ľudí a patrí medzi štyridsať najväčších zamestnávateľov. Prijatie ďalších 1 500 pracovníkov ju posunie do prvej dvadsiatky.
INA Kysuce pôsobí v priemyselnom parku v Kysuckom Novom Meste sedem rokov a v súčasnosti je jedným z najväčších zamestnávateľov na Kysuciach. Jej sesterská firma INA Skalica zamestnáva na Záhorí ďalších dva a pol tisíca ľudí. Celkovo tak bude pre nemecký koncern INA-Schaeffler na Slovensku pracovať najmenej šesťtisíc ľudí.

Dodávateľ automobiliek
INA Kysuce sa zameriava na výrobu špeciálnych valivých ložísk a uložení pre automobilový priemysel. Spoločnosť tak nadväzuje na presnú strojársku výrobu v regióne, ktorá mala významné miesto v strojárstve bývalého Československu. Podstatný rozdiel je vo vyššom obrate a exporte.
INA Kysuce je rozhodujúcou firmou v priemyselnom parku v Kysuckom Novom Meste, kde podľa hovorcu mestského úradu Miroslava Pršala pripravujú pozemky zväčša pre dodávateľov žilinskej Kie. Medzi rozhodujúcich zákazníkov spoločnosti patria automobilky Volkswagen, Daimler-Chrysler, General Motors, Toyota a BMW.

Boj s nezamestnanosťou
Väčšina okresov na severnom Slovensku má podpriemernú mieru nezamestnanosti. Kysucké Nové Mesto, kde INA Kysuce expanduje a závody tam stavajú aj dodávatelia závodov Kia a Hyundai, je jedným z troch okresov župy, kde je nezamestnanosť vyššia ako celoslovenský priemer. Najmenej ľudí bez práce v pomere k počtu obyvateľov je v žilinskom okrese, naopak, najviac ich je v okrese Turčianske Teplice.
Prílev investícií na severné Slovensko v uplynulých rokoch naznačuje, že Žilinský kraj sa zaradí k najvyspelejším regiónom v krajine. Dosiaľ najväčší investičný projekt v Tepličke nad Váhom realizujú spriaznené koncerny Kia a Hyundai, pozadu však neostávajú ani iné mestá. Príkladom sú Volkswagen v Martine či nórsky Eltek Energy na Liptove.

Voľná pracovná sila
Počet evidovaných uchádzačov o zamestnanie schopných ihneď nastúpiť do práce
Okres

Nezamestnaní

Žilina 4 371
Martin 4 074
Čadca 3 906
L. Mikuláš 3 482
Ružomberok 3 307
Námestovo 2 218
Dolný Kubín 2 111
Kysucké N. M. 1 784
Bytča 1 659
Tvrdošín 1 589
Turč. Teplice 990
Žilinský kraj 29 491
Zdroj: úrady práce, marec 2006 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 21:49