StoryEditor

Prebytok obilnín Agrotaurisu znižuje tržby

06.09.2005, 00:00
S miernym ziskom, prinajhoršom s vyrovnaným hospodárskym výsledkom, chce skončiť tohtoročné hospodárenie poľnohospodárska firma Agrotauris z Rimavskej Soboty. V dôsledku nižších cien obilnín a repky olejnej, ktoré v medziročnom porovnaní klesli o 20 až 25 percent, sa firme nepodarí udržať takmer 24-miliónový zisk pred zdanením z roku 2004.
S miernym ziskom, prinajhoršom s vyrovnaným hospodárskym výsledkom, chce skončiť tohtoročné hospodárenie poľnohospodárska firma Agrotauris z Rimavskej Soboty. V dôsledku nižších cien obilnín a repky olejnej, ktoré v medziročnom porovnaní klesli o 20 až 25 percent, sa firme nepodarí udržať takmer 24-miliónový zisk pred zdanením z roku 2004.
Dôvodom takéhoto vývoja je podľa generálneho riaditeľa Jána Slabeja prebytok týchto komodít na trhu, keďže poľnohospodári sa už v podstatne menšej miere zaoberajú chovom dobytka. Ešte začiatkom 90. rokov minulého storočia bolo ročne potrebné dopestovať pre živočíšnu výrobu vyše dva milióny ton obilnín ročne, dnes postačuje sotva 900-tisíc ton.
"Naši národohospodári presadzujú stratégiu, že si všetko dovezieme. Odkloniť sa však od zásady našich starých otcov, že obilie sa najefektívnejšie zužitkuje a predáva v živom vreci, teda cez živočíšnu produkciu, je veľká chyba. Už dnes nám to spôsobuje problémy. A v budúcnosti budú ešte väčšie," tvrdí Slabej.
Aj keď sa tomuto trendu poľnohospodári prispôsobili a pestujú menej obilia, prebytky predsa len vznikajú. Tie potom následne tlačia dolu ceny ostatných komodít rastlinnej výroby. Vlaňajšie tržby 268 miliónov korún preto Agrotauris v tomto roku nedosiahne. Pre firmu bol vlaňajší rok mimoriadne úspešný hlavne preto, že na trhu boli lepšie realizačné ceny, no predovšetkým vďaka priaznivému počasiu v čase vegetačného obdobia všetkých rozhodujúcich plodín. Prejavilo sa to na nadpriemerných úrodách pšenice, jačmeňa, kukurice, ale aj repky olejnej, ktorú v Agrotaurise pestujú hlavne pre výrobcov jedlých olejov - Palmu Tumys a zvolenský Bell. Vlani zobrali až 4 400 ton tejto plodiny, v tomto roku už len niečo vyše 3 300 ton, čo je však podľa Slabeja aj tak vysoko nad slovenským priemerom. Menej výhodná kvôli cenám jatočných produktov bola situácia v živočíšnej výrobe. Agrotauris navyše postihli maštaľné nákazy v chovoch hovädzieho dobytka i ošípaných.
Prednosťou Agrotaurisu, ktorý vznikol v roku 1994 na podnet svojej materskej spoločnosti Tauris, ktorá potrebovala stabilizovať stav jatočných zvierat pre mäsovýrobu, je podľa Slabeja dobre vybudovaná štruktúra rastlinnej výroby a vysoko špecializovaná živočíšna výroba. Na vysokej úrovni je aj jej technická a technologická vybavenosť fariem, do ktorých spoločnosť v posledných štyroch rokoch investovala vyše 100 miliónov korún. "Najväčším prínosom sú pre nás tzv. minimalizačné technológie na obrábanie pôdy. Len vďaka nim sme preklenuli problémy s kvalitou, súvisiacou s optimálnym časom ošetrovania kultúr," zdôraznil Slabej.

Agrotauris hospodári na ôsmich farmách
Agrotauris hospodári na vyše 8 200-hektárovej výmere, z čoho 6 725 hektárov predstavuje orná pôda. Má osem fariem - v Kurinci, Sučanoch, Kružne, Nových Honoch, Veľkých Dravciach, Ožďanoch, Dóre a Pincinej. Z nich štyri sú živočíšne s vyše 1 300 kusmi hovädzieho dobytka (800 kusov chovajú na jatočné účely) a takmer 17-tisíc ošípanými. Jeho dcérska firma Tauris-Ovini (rovnakým dielom vo vlastníctve s talianskym partnerom) sa orientuje na chov oviec.

Vybrané komodity rastlinnej výroby Agrotaurisu
Plodina

Výmera (hektáre)

Produkcia (tony)

Výnos na hektár (tony)

Kukurica 1051 7930

7, 55

Repka olejná 969 4203

4, 33

Pšenica ozimná 1859 10566

5, 68

Jačmeň ozimný 499 2397

4, 8

Jačmeň jarný 642 2559

3, 99

Zdroj: Agrotauris, a. s.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. jún 2024 07:43