StoryEditor

Maspex si chce posilniť pozíciu

13.04.2005, 00:00
Autor:
SITASITA
Prevzatím divízie nealkoholických nápojov Walmarku na slovenskom a českom trhu si chce poľská potravinárska firma Maspex Wadowice posilniť pozíciu na týchto trhoch.

Prevzatím divízie nealkoholických nápojov Walmarku na slovenskom a českom trhu si chce poľská potravinárska firma Maspex posilniť pozíciu na týchto trhoch. Uviedla to hovorkyňa Maspexu Dorota Liszka.
Stratégia Walmarku sa podľa nej podobá stratégii Maspexu, ktorá je založená na budovaní značky a posilňovaní pozície na trhu cez inovácie. Slovenský a český trh džúsov, nektárov a ovocných nápojov charakterizuje každoročný niekoľkopercentný nárast. "Potenciál rastu na Slovensku existuje, je veľmi podobný poľskému trhu, čo sa týka inovácií a druhov chutí," konštatovala hovorkyňa Maspexu. Ako dodala, produkciu nápojov Walmarku chce spoločnosť udržať na súčasnej úrovni.
Poľská spoločnosť sa rozhodla expandovať na slovenský trh prostredníctvom kúpy 100-percentného podielu v spoločnosti Walmark Nápoje SR, ktorú uskutočnila cez dcérsku firmu Maspex Slovakia. Koncentráciu už odsúhlasil začiatkom februára aj slovenský protimonopolný úrad.
Walmark zdôvodnil predaj výroby nápojov zámerom koncentrovať sa v budúcnosti na oblasť doplnkov stravy a liekov. Walmark predal výrobu nápojov v Českom Těšíne a podiely v dcérskych spoločnostiach Walmark Nápoje SR a Fontea z Veselí nad Lužnicí. Obmedzenú výrobu vybraných nápojov si ponechal Walmark v Českom Těšíne. Predajné aktivity oboch spoločností v segmente potravín na českom aj slovenskom trhu zastrešuje Maspex-Walmark.
Celkový obrat spoločnosti Maspex na Slovensku v roku 2003 dosiahol 74,226 milióna korún. Walmark Nápoje SR mal obrat v roku 2003 na území Slovenska 704,31 milióna korún. Celosvetový obrat Walmarku predstavoval 1,248 miliardy korún a celosvetový obrat Maspexu bol takmer 1,781 miliardy korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 07:58