StoryEditor

Brusel navrhol znížiť emisie CO2

10.01.2007, 23:00

Európska únia by mala do roku 2020 znížiť objem emisií skleníkových plynov o pätinu oproti úrovni z roku 1990. Včera to podľa očakávaní navrhla Európska komisia. Výkonný orgán únie vyzval vyspelé krajiny sveta, aby v rovnakom časovom limite znížili emisie oxidu uhličitého o 30 percent.
Tento plán je ambicióznejší ako existujúci cieľ zníženia emisií o 8 percent v rokoch 2008 až 2012, ktorý prijalo pätnásť členských krajín únie pred jej rozšírením v roku 2004, avšak ktorý majú problém niektoré krajiny splniť. Predvčerom oslovené slovenské fabriky tvrdia, že takéto prudké obmedzenia utlmí hospodársky rozmach Slovenska.
Únia sa usiluje o vodcovskú úlohu v boji proti globálnym klimatickým zmenám, hoci niekoľkým členským krajinám sa doteraz nepodarilo splniť súčasné záväzky vyplývajúce z Kjótskeho protokolu, ktorý obmedzuje emisie skleníkových plynov.
Zástupcovia európskeho priemyslu sa boja, že konkurencia v Spojených štátoch a ďalších popredných ekonomikách sveta je nespravodlivo zvýhodnená, keďže vlády ich krajín sa odmietajú pripojiť k záväznému programu obmedzovania emisií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 05:49