StoryEditor

EÚ podporí zánik vinohradov

01.11.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

V Európskej únii pretrváva nadvýroba vína, preto dôjde na jej území k redukcii vinohradov. Únia v nasledujúcich rokoch podporí obmedzenie pestovania nestolového hrozna dotáciou 450 miliónov eur, čo je v prepočte asi 17,122 miliardy korún. Z uvedenej sumy dostanú 350 miliónov eur vinohradníci vo Francúzsku, Taliansku a Španielsku. Vo Francúzsku by malo onedlho zaniknúť 20-tisíc hektárov viníc. Podľa expertov je to pritom len začiatok štrukturálnych zmien v tomto sektore európskeho poľnohospodárstva.
Výroba vína sa v niektorých oblastiach Francúzska stala nerentabilnou. Na príčine sú aj trvalo vysoké zásoby zlatého moku. Napríklad v oblasti Bordeaux je na sklade 1,6 milióna hektolitrov vína, ktorého predaj je už roky nereálny. Toto množstvo predstavuje štvrtinu ročnej produkcie tejto vinárskej oblasti. Vinohradníci, ktorí zmenšia pestovateľské plochy hrozna, dostanú za každý vytrhaný hektár viniča prémiu 15-tisíc eur. Táto suma bude zároveň štartovacím kapitálom na rozvinutie ich novej výrobnej činnosti. Vinári budú dostávať aj dotácie za každý hektoliter vína, ktorý dodajú páleniciam na výrobu priemyselného liehu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 11:08