StoryEditor

Na juhu Slovenska postavia aquapark

26.11.2006, 23:00

Pri Lučenci sa minulý týždeň začal hĺbkovým vrtom projekt ambiciózneho využívania geotermálnej energie. V päť kilometrov vzdialenej obci Rapovce vyrastie na dvadsiatich hektároch termálny park Novolandia. V ďalšej fáze projektu by sa mala teplá voda využívať tiež na energetické účely pre viac než päťtisíc obyvateľov, ako aj pre relaxačné centrum v Lučenci.
Investor stavby, Novohradská vrtná spoločnosť, ktorej spoločníkmi sú 1. Geotermálna a samospráva Lučenca, počíta s nákladmi za vyše pol miliardy korún. Len samotný vrt bude stáť 58 miliónov a mesto naň prispeje desiatimi miliónmi.

Voda na kúrenie
Vrt robí žilinská firma Ingeo a aquapark postaví spoločnosť Thermalpark Lučenec, zastúpená investorom, mestom i obcou. Tá ho bude aj prevádzkovať. O zásobovanie teplou vodou na energetické účely a výstavbu aqua centra v Lučenci sa postará firma Trans Energy
Uskutočnenie tejto tretej etapy projektu však závisí od toho, či sa podarí navŕtať vodu aspoň 45 stupňov teplú, hovorí Vladimír Červenák, koordinátor akcie a jeden zo zástupcov investorskej firmy.

Takmer naisto
Napriek tomu, že okolie Lučenca nemá geotermálny zdroj, jeho výskyt v okolí Rapoviec potvrdil geoseizmický prieskum. Presvedčení sú o ňom aj geológ Dionýz Vass a hydrogeológ Ján Dzúrik, ktorí sa podieľali na príprave vrtu. Predpokladajú, že v hĺbke od 900 do 1 500 metrov by mal byť zdroj teplej vody s výdatnosťou od 5 do 10 litrov za sekundu.
Ladislav Kováč, generálny riaditeľ firmy Ingeo, verí, že tieto predpoklady sa takmer na sto percent vyplnia. "Hovoria nám to naše skúsenosti, ako aj výsledky z podobného vrtu v neďalekej Nitre nad Ipľom." Vrtné práce by mali skončiť na budúci rok v marci a s výstavbou inžinierskych sietí sa počíta už v lete.

Iní ako Tatralandia
Novolandia by mala pozostávať z komplexu desiatich bazénov, ubytovacích zariadení, športovísk a doplnkových služieb s päťtisícovou dennou návštevnosťou. Prácu by si v nej malo nájsť niekoľko desiatok ľudí.
"Nechceme sa podobať Tatralandii či popradskému Aqua City. Chceme sa orientovať skôr na relax než atrakcie a byť prístupnými pre bežnú klientelu," hovorí Červenák. Thermalpark, ktorý vyrastie pár kilometrov od hranice s Maďarskom, počíta aj so záujmom tamojších ľudí. Ide o nadregionálny projekt, ktorý počíta tiež s podporou štrukturálnych fondov.

Bez konkurencie
Autori projektu sa neboja konkurencie neďalekej Zelenej vody pri Rimavskej Sobote či termálneho areálu v rovnako vzdialenej Dolnej Strehovej. Sú to podľa nich odlišné zámery. Navyše Rimavská Sobota už niekoľko rokov nevie zohnať na dobudovanie rozostavaného areálu, kde sa už preinvestovalo vyše 180 miliónov korún, ako aj na výstavbu aquaparku, investora.
"Takéto ťažkosti nám nehrozia. Je viac možností, ako to finančne zvládnuť," tvrdí Červenák. Podľa neho majú o projekt záujem významní developeri a silní investori. Zatiaľ ich však nechcel menovať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 08:29