StoryEditor

Brusel sa nevzdáva harmonizácie daní

03.05.2007, 00:00

Európsky komisár pre dane a colnú úniu László Kovács včera potvrdil, že mieni pokračovať v príprave návrhu na harmonizáciu daňového základu v únii, ktorý by mal oficiálne predložiť na budúci rok.
Svojou snahou chce zjednodušiť nadnárodným spoločnostiam výpočet daňového základu, čo by znamenalo najmä úsporu nákladov. Kovács zdôraznil, že členské štáty si zachovajú kontrolu nad daňovými príjmami aj sadzbami. Komisia potvrdila, že nemieni navrhnúť žiadnu harmonizáciu daňových sadzieb.
Návrh podporuje dvanásť štátov vrátane Rumunska a Bulharska, osem má rôzne výhrady a sedem dáva najavo obavy či nesúhlas. Podľa neho sa proti návrhu postavili Veľká Británia, Írsko, Litva, Lotyšsko, Slovensko, Malta a Cyprus.
Slovensko nesúhlasí s daňovou harmonizáciou. No premiér Robert Fico koncom marca rozbúril politickú scénu, keď v rozhovore pre bruselský internetový portál EU Observer naznačil ochotu zapojiť sa do debaty o harmonizácii daní v únii.
"Chápem výhody nášho národného daňového systému, ale na druhej strane si tiež uvedomujem, že silné krajiny EÚ budú sotva rešpektovať daňové zvýhodňovanie uplatňované novými členskými štátmi," uviedol Fico.
Podľa premiérovej hovorkyne Silvie Glendovej sa však Fico veľmi jasne vyjadril, že súčasný daňový systém je pre SR výhodný. "Pod tlakom veľkých krajín sa však nevyhneme diskusii o budúcnosti daní v Európe. Nie je preto jasné, prečo pán Mikloš a iní organizujú tlačové konferencie, keď hovoria to isté ako predseda vlády," povedala pre TASR.
Nesúhlas s harmonizáciou vyjadrila aj Republiková únia zamestnávateľov. Ako HN povedal tajomník únie Martin Hošták, harmonizácia daňového základu v rámci EÚ likviduje súťaž medzi krajinami v daňovej oblasti. "Podľa nás takýto krok môže ohroziť postavenie a konkurencieschopnosť Slovenska a našej ekonomiky, nakoľko harmonizácia by sa zrejme prispôsobila krajinám s vyšším daňovým základom alebo s vyšším celkovým daňovým zaťažením." To znamená, že Slovensko by prišlo o svoju konkurenčnú výhodu, ktorá je jedným z lákadiel pre investorov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. september 2024 02:53