StoryEditor

ECB hrozí bizarný patentový spor

04.08.2005, 00:00

Európskej centrálnej banke hrozí bizarný medzinárodný právny spor. Americká spoločnosť Document Security Systems totiž začiatkom týždňa zažalovala ECB za to, že pri výrobe eurobankoviek porušuje patentové práva. Podľa denníka Financial Times Deutschland ide o proces, s ktorého pomocou sa do papiera vtláča daný vzor. Ten má zabrániť kopírovaniu a falšovaniu bankoviek.
Podnikateľ Ralph Wicker si dal tento postup patentovať v roku 1999 pod číslom 0.455.750B1. Document Security Systems však nedávno tento patent zakúpil a teraz chce inkasovať peniaze. Spoločnosť argumentuje, že všetkých 30 miliárd doteraz vytlačených bankoviek vzniklo nelegálnym spôsobom.
Kótovaný Document Security System poveril advokátsku kanceláriu McDermott Will & Emery a na Európskom súdnom dvore podal žalobu a žiadosť o odškodné. Spoločnosť vo svojej modelovej kalkulácii vypočítala, že výroba jednej bankovky stojí približne desať centov, z čoho firma má nárok na jedno percento. Celkový finančný nárok voči ECB vyčíslila na tri milióny eur.
Hoci žaloba má určité, hoci minimálne šance na úspech, odborníci sú skeptickí. Prekvapuje ich už samotný fakt, že Document Security System sa obrátil na európskych sudcov. "Patentové spory spravidla spadajú pod národnú justíciu," hovorí Christian Appelt, právnik v kancelárii Boehmert & Boehmert. Hoci za žaloby proti orgánom Európskej únie zodpovedá Európsky súdny dvor, môže sa stať, že dvor túto zodpovednosť odmietne a v takom prípade sa Document Security Systems musí pokúsiť o šťastie na niektorej národnej ustanovizni. No aj potom môže byť ťažké dokázať ECB prípadné porušenie patentového práva. Napríklad, nemecké právo ukladá dokazovaciu povinnosť americkej firme. Okrem toho je možné aj to, že príslušná technológia sa používala ešte pred zaregistrovaním patentu a v takom prípade patent nemá ani hodnotu papiera, na ktorom je napísaný.
Ďalšia nejasnosť spočíva v tom, koľko peňazí vlastne americký žalobca získa v prípade víťazstva, pretože výrobné náklady nie sú pri súdnych žiadostiach o odškodné relevantné. Oveľa väčšiu úlohu hrajú licenčné poplatky a zisk dosiahnutý porušovaním patentového práva, resp. zmarený zisk žalobcu. V prípade verejnej inštitúcie ako ECB je však tento údaj ťažko zistiteľný.
Oveľa nepríjemnejšiu situáciu môže zažiť ECB vtedy, keď Document Security Systems namiesto odškodného bude žalovať za zdržanie a vyhrá. Hoci je výsostne nepravdepodobné, že bude možné zničiť 30 miliárd bankoviek, mohli by vlády zlegálniť svoj postup prostredníctvom vynútenej licencie.
Vzhľadom na tieto prekážky experti nevylučujú, že Document Security Systems sleduje predovšetkým jeden cieľ: lacno sa zviditeľniť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 07:32