StoryEditor

Miliónovú sekeru z Vihorlatu odborári nevytiahli

05.09.2006, 00:00

Včerajšie protestné zhromaždenie bývalých zamestnancov strojární Vihorlat Snina nič nevyriešilo. Takmer štyristo ľudí nedostalo ani korunu z troch mesačných platov a rovnakého odstupného. Spoločnosť Siberia, vo vlastníctve prešovského podnikateľa Michala Pirnika, im dlhuje podľa odborárov vyše 40 miliónov korún. "Posledný vlastník Vihorlatu nesplnil sľuby o splátkových kalendároch, neprišiel na stretnutie a odmieta komunikovať," tvrdí Jozef Balica, člen predsedníctva OZ KOVO.
Odborári sa preto so zamestnancami dohodli na právnych krokoch. Podajú podnet na trestné stíhanie pre nevyplatenie miezd, pokúsia sa platobným rozkazom získať peniaze pre zamestnancov a zvážia podanie návrhu na konkurz.
"Ľudia z Vihorlatu sú sklamaní a nahnevaní. Mnohí sú v ťažkej sociálnej situácii, bez príjmu oboch živiteľov rodín," dodal Balica. Aj preto chcú protestným pochodom Sninou v druhej polovici septembra apelovať na verejnosť a zodpovedných, aby riešili problém.
Firma Siberia vlastní nehnuteľmý majetok strojární, ktorý sa pokúša speňažiť. O revitalizáciu strojárskej výroby podľa odborárov nemá záujem. Tú chcela oživiť ešte v máji spoločnosť Lužické strojárne Želiezovce. Podľa jej generálneho riaditeľa Petra Kučeru mala záujem o obnovenie výroby lisov a žeriavov, aj o zachovanie značky, ochranných známok a patentov. Rokovania skrachovali na odlišných predstavách o cene.
O pozemky Vihorlatu bojuje aj miestna samospráva, ktorá by na nich rada videla priemyselný park. S Pirnikovou firmou má podpísanú zmluvu o ich kúpe za 55 miliónov korún, ale iba ak peniaze získa od štátu a z eurofondov. Snina z posledného kola podpôr na parky vypadla, a tak Pirnik navrhol mestu, že pozemky vymení za záväzky Vihorlatu. Radnica ani poslanci s tým nesúhlasili.
Vihorlat sa po roku 1992 stal súčasťou strojárskeho portfólia VSŽ. V roku 2001 odkúpila strojárne firma Hubertus Gerlachov spolu s holandským investorom Cebuva. Zámer oživiť výrobu im nevyšiel a v marci predali funkčné časti ďalšej firme, ktorá si to však rozmyslela a z Vihorlatu vycúvala. Jeho majoritným vlastníkom sa nakoniec stala prešovská Siberia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 11:38