StoryEditor

Peter Hartz sa dostáva pod čoraz väčší tlak

08.07.2005, 00:00

V úplatkárskej afére Volkswagenu sa objavili nové informácie o prípadnej úlohe personálneho riaditeľa Petra Hartza. Podľa denníka Financial Times Deutschland mal Hartz dať jednoznačné príkazy, aby podniková rada dostala rozpočet na pracovné cesty, no jeho použitie sa nekontrolovalo.

Bianko šeky
Tento rozpočet, ktorého výška zatiaľ nie je známa, mohli členovia podnikovej rady používať podľa vlastného uváženia. Kontrola účtovným oddelením sa však neuskutočnila, povedal pred FTD zainteresovaný manažér. Hovorca VW sa k týmto údajom odmietol vyjadriť a poukázal na prebiehajúce vyšetrovanie. Koncern potvrdil iba to, že spoločnosť podľa zákona poskytla podnikovej rade prostriedky na jej činnosť.
No postup VW zaráža právnych expertov. "Nemožno nekontrolovať financie pre podnikové rady," hovorí jeden z renomovaných právnikov. Podľa neho totiž firmy za normálnych okolností preverujú cesty členov podnikovej rady pred ich začiatkom alebo vytvárajú oddelenie na kontrolu nákladov. Podľa jeho slov tento rozpočet musí vždy podliehať súhlasu zamestnávateľa, v niektorých dokonca musia žiadosti členov podnikovej rady o pracovnú cestu podpisovať šéfovia predstavenstva.
Tieto informácie ukazujú Hartzove vyjadrenia, že nevedel o médiami uvádzaných luxusných cestách a prostitútkach, v novom svetle. Pretože to bol práve Hartz, ktorý údajne vystavil podnikovej rade bianko šek a jeho použitie sa už nekontrolovalo. Podľa FTD údajne Hartz jasne inštruoval centrálny personálny odbor, aby podporoval a nekontroloval teraz už bývalého šéfa podnikovej rady Klausa Volkerta pri organizácii zahraničných ciest, či už boli alebo neboli potrebné na činnosť podnikovej rady. Medzičasom prepustený zamestnanec tohto odboru Klaus-Joachim Gebauer, ktorého vyšetruje štátna prokuratúra v Braunschweigu, zodpovedal práve za organizáciu takýchto ciest.

Obetný baránok?
Gebauerov právnik a šlezvicko-holštajnský politik Wolfgang Kubicki pritvrdil výčitky voči Hartzovi. "Mám dojem, že môj mandant sa stáva obetným baránkom, aby sa niekto dostal kráľovi -- Petrovi Hartzovi -- na kožu," povedal Kubicki. Nevyjadril sa však, koho považuje za zodpovedného, no predpovedal, že Hartz čoskoro bude musieť odstúpiť.
Ako informuje agentúra Reuters, koncern uvažuje o tom, že Hartzovi odoberie zodpovednosť za oddelenie vzťahov s vládou, ku ktorej patrí aj zastupovanie koncernu v Berlíne a Bruseli. Túto zodpovednosť by mal prevziať šéf predstavenstva Bernd Pischetsrieder. Podľa hovorcu sa však o tejto zmene hovorí už niekoľko mesiacov v rámci reorganizácie štruktúry koncernu a značiek. "S aktuálnou diskusiou to nemá nič spoločné," povedal hovorca na margo úplatkárskej aféry.
Hartz je známy svojimi blízkymi vzťahmi s vládou. Kancelár Gerhard Schröder vyzdvihol Hartza, ktorý so svojou komisiou navyše poskytol dôležité impulzy pre reformu trhu práce. Nový systém sa označuje Hartz IV. K úplatkárskej afére sa však Schröder, ktorý bol kedysi tiež členom dozornej rady, nechcel vyjadriť priamo. "Nebudem sa miešať do týchto diskusií," povedal a poukázal na to, že je potrebné počkať na výsledky vyšetrovania štátnej prokuratúry.

Vyšetrovanie v Indii
Podľa denníka Handelsblatt štátna prokuratúra zapojila do vyšetrovania aj dolnosaskú kriminálnu políciu. Hovorca štátnej prokuratúry Klaus Ziehe uviedol, že spolupráca má urýchliť vyšetrovanie, pretože budú možno odkázaní aj na pomoc zahraničných orgánov. No upozornil, že vzhľadom na množstvo podozrení nie je možné očakávať rýchle ukončenie vyšetrovania. Zároveň odmietol správy médií, že rozšírili vyšetrovanie aj na daňové úniky, hoci nevylúčil, že "raz" by sa tak mohlo stať. Ziehe dodal, že zatiaľ prešetrujú podozrenie z podvodu a zo sprenevery.
Denník Die Welt sa z nemenovaných zdrojov dozvedel, že vyšetrovatelia sa zamerali na projekt VW v Indii pre podozrenie z trestnej činnosti. Hovorca prokuratúry však túto informáciu odmietol potvrdiť s tým, že vyšetrovatelia preverujú každý materiál s rovnakou pozornosťou. V meste Visachpatnam v provincii Andra Pradesh mala vzniknúť továreň na výrobu úžitkových vozidiel značky VW a očakávali sa investície v objeme 770 až 960 miliónov eur. Jeden zamestnanec VW dostal pritom úplatok tri milióny eur a vláda provincie za to získala prísľub uvedený na oficiálnom hlavičkovom papieri.

Dementi a obvinenia
V súvislosti s tieňovými spoločnosťami bývalého personálneho riaditeľa Škody Auto Helmutha Schustera sa v médiách spomína švajčiarska spoločnosť Impeesa, ktorá však medzičasom zapojila do veci svojich právnikov. Tí uviedli, že by spoločnosť neplnila funkciu holdingu pre tieňové firmy podozrivých bývalých zamestnancov koncernu a nie je ani súčasťou prepletenca firiem okolo Schustera. Štátna prokuratúra v Braunschweigu potvrdila, že voči Impeese a jej predstaviteľom neexistuje žiadne podozrenie.
Na druhej strane obom hlavným podozrivým priťažil Volkert, ktorý konečne prerušil mlčanie a prostredníctvom svojho právnika oznámil: "Ľutujem, že som sa na nátlak pánov Schustera a Gebauera nechal okrem ďalších osôb prehovoriť na prevzatie podielu v spoločnosti F-Bel." F-Bel sa uchádzal o výstavbu zábavného centra Škody v Prahe. Údajne sa Schuster usiloval získať pre tento projekt ako investora aj odborovú organizáciu IG Metal, ktorá však pre nejasnú vlastnícku štruktúru F-Belu svoju účasť odmietla. Napokon zišlo aj z celého projektu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 20:03