StoryEditor

Daimler stopol ruský projekt

14.12.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Automobilový koncern DaimlerChrysler zmrazil plány na výstavbu závodu v Rusku. "Projekt sa skončil. DaimlerChrysler nebude v Rusku montovať žiadne autá," uviedol nemenovaný predstaviteľ. Predstavenstvo rozhodlo, že sa vzdá výstavby montážneho závodu v Petrohrade s kapacitou 25- až 30-tisíc áut ročne, do ktorého sa malo v začiatočnej fáze investovať minimálne 80 miliónov eur. Centrála v Stuttgarte túto informáciu nepotvrdila.
Neoficiálne sa za dôvod zrušenia výstavby považuje úsporný program šéfa Mercedesu a budúceho predsedu predstavenstva koncernu Dietera Zetscheho. "V súčasnosti nemožno nikoho v Daimleri presvedčiť, aby sa v Rusku otvorilo ďalšie stavenisko, keď doma sa musí šetriť na každom kroku," uviedol zdroj.
Ďalším dôvodom je právna neistota v Rusku a odpor zo strany vlády voči väčším colným úľavám na dovoz autodielov. Okrem toho je otázne, či by sa pri záverečnej montáži v Rusku mohli dodržať vysoké kvalitatívne požiadavky pre triedu S, v ktorej sa v Petrohrade malo ročne vyrobiť 700 až 1 000 kusov. Keďže koncern chcel časť elektronických komponentov montovať v Nemecku, nemal nárok na colné úľavy.
Zetsche, ktorý sa čoskoro stane šéfom koncernu, tým zjavne upúšťa od plánov svojho predchodcu Jürgena Schremppa, ktorý sa 23. mája stretol v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Potom sa objavila informácia, že už túto jeseň by mohli z fabriky v Putinovom rodnom meste -- Petrohrade -- vyjsť prvé Mercedesy zmontované v Rusku.
Guvernérka Petrohradu Valentina Matvijenková dúfa, že DaimlerChrysler ešte zmení svoj názor. "Zo strany mesta sú pripravené všetky podmienky. Ak by mal DaimlerChrysler prísť do Ruska, tak potom iba do Petrohradu. To je hotová vec."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 03:20