StoryEditor

Na teplo bude paušál, spotrebitelia nesúhlasia

16.08.2005, 00:00
Pravidlá rozpočítavania dodaného tepla medzi jednotlivé byty zatiaľ nestanovuje žiaden predpis. Čoskoro by sa to však malo zmeniť. Práve sa totiž končí pripomienkové konanie vyhlášky, ktorú pripravil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.
Pravidlá rozpočítavania dodaného tepla medzi jednotlivé byty zatiaľ nestanovuje žiaden predpis. Čoskoro by sa to však malo zmeniť. Práve sa totiž končí pripomienkové konanie vyhlášky, ktorú pripravil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Napriek tomu zrejme všetky problémy nevyrieši. Určiť presné množstvo spotrebovaného tepla pri väčšine bytov zatiaľ nie je technicky možné, hoci zákon o tepelnej energetike to od tohto predpisu požaduje. Vo väčšine bytov totiž chýbajú meradlá.
"Návrh vyhlášky naozaj rieši rozpočítanie nákladov za dodané teplo. Bude to mať pre užívateľa bytu lepšiu vypovedaciu schopnosť," hovorí Ivan Jasenák z ÚRSO. Ak je byt vybavený pomerovými rozdeľovačmi, náklady na teplo sa budú skladať zo základnej zložky, čiže z paušálu, ktorý bude závisieť od podlahovej plochy a od spotrebnej zložky, ktorá bude vychádzať z údajov z pomerových rozdeľovačov. Navrhovaná vyhláška pevne stanovuje pomer týchto zložiek na 40 ku 60 percentám. Znamená to, že ak si niekto vypne kúrenie, napríklad preto, že v byte nebude dlhšie bývať, alebo si nechá nainštalovať iný typ kúrenia, bude aj tak platiť paušál v závislosti od podlahovej plochy.
Josef Lounkek zo Združenia slovenských spotrebiteľov považuje tento pomer za nespravodlivý, podľa neho by mal byť 20 ku 80 percentám. Prezidentka Asociácie spotrebiteľských organizácií (ASO) Božena Stašenková úplne odmieta používanie pomerových rozdeľovačov. "Ich používanie odporuje zákonu o metrológii, ktorý vyžaduje, aby každý tovar, ktorý je predmetom obchodného styku, sa meral určeným meradlom," povedala a pripomenula, že to vyplýva aj z úniových smerníc. Preto by sa podľa nej malo aj ďalej rozpočítavať podľa štvorcových metrov, kým si majitelia nevybavia byty meradlami.
Rozpočítavať dodávky tepla bude možné síce aj podľa podlahovej plochy, ale len vtedy, ak si obyvatelia nenamontovali pomerové rozdeľovače. Podlahová plocha je suma plôch miestností v byte, ktoré sa vykurujú. Aj pri tomto spôsobe rozpočítavania, ak si niekto zriadi iné vykurovanie alebo ho vypne, bude podľa návrhu vyhlášky ÚRSO platiť 40 percent z nákladov pripadajúcich na byt podľa plochy.

Čo ukazujú pomerové rozdeľovače?
Staršie byty už sú väčšinou vybavené pomerovými rozdeľovačmi nákladov. Tie poskytujú údaj, z ktorého sa dá pomocou špeciálneho softvéru určiť približný podiel tepla, ktorý byt spotreboval za určité obdobie z celkového množstva nameraného určeným meradlom. Toto meradlo musí byť na vstupe rozvodu tepla do bytového domu, overuje sa podľa metrologických predpisov a nazýva sa aj fakturačné. Určené meradlo môže byť aj v každom byte, ale tam, kde je viac stúpačiek, je jeho inštalácia prakticky nemožná, iba ak by sa prerobil rozvod tepla v celom dome. Takáto rekonštrukcia spolu s meradlami vyjde najmenej na 30-tisíc korún na jeden byt. Podľa zákona o tepelnej energetike do konca roku 2008 musia byť namontované pomerové rozdeľovače v každom byte. Zákon však pripúšťa možnosť, aby sa majitelia bytov dohodli na inom spôsobe rozpočítavania, musia s tým však súhlasiť všetci majitelia. Stopercentné kvórum zasa odporuje zákonu o bytoch, podľa neho totiž aj v prípade zriadenia záložného práva na byty stačí dvojtretinová väčšina.

Na teplo bude paušál, spotrebitelia
Pomerové rozdeľovače majú význam na vyregulovanom vykurovacom systéme a pri použití termostatických ventilov. Firma ESM Yzamer z Trnavy rozdeľovače spolu s termostatickými hlavicami pre štyri radiátory inštaluje za zhruba 11-tisíc korún.
Slovenská energetická agentúra zisťovala vybavenie pomerovými rozdeľovačmi naposledy v roku 2002. Priemerné vybavenie domácností s ústredným a diaľkovým vykurovaním bolo vtedy 38 percent. Ján Čižmár z agentúry odhaduje, že dnes je vybavenie o päť až osem percent vyššie. Paradoxne, vo vybavení najviac zaostával Bratislavský kraj, ale aj v Banskobystrickom či Nitrianskom kraji ich mala namontované asi len polovica domácností.
Vyhláška rieši aj rozpočítavanie nákladov na teplú vodu. Meranie spotrebovaného množstva nie je problém, to však nemožno povedať o rozdelení nákladov na spotrebované teplo. Pri rozvode vody vznikajú straty a kto spotrebúva málo vody, úmerne sa znižuje jeho podiel na ich úhrade. Tvorcom vyhlášky sa zdalo spravodlivejšie, aby sa aj v tomto prípade platila základná zložka, ktorá predstavuje 20 percent z celkových nákladov. Zvyšok sa bude platiť podľa množstva spotrebovanej vody nameranej vodomerom. Podľa energetického poradcu Michala Piterku by základná zložka mala byť až 30 percent. Stašenková z ASO opäť nesúhlasí so zavedením základnej zložky v akejkoľvek výške.
Riaditeľka odboru regulácie tepla ÚRSO Mária Marková predpokladá, že o vyhláške sa bude viesť rozporové konanie, keďže prišlo veľa pripomienok od ministerstiev aj od jednotlivcov. "Účinnosť vyhlášky zrejme posunieme až na 1. január 2006," dodala.

Ceny tepla podľa typu zdroja v rokoch 2003 až 2005  (Sk/GJ)
  2003 2004 2005
Na prahu teplární

335

349

371

Zo sekundárnych rozvodov teplární

472

511

527

Z blokových kotolní

460

504

514

Z domových kotolní

442

473

487

Pozn.: Ceny sú s DPH 19 %, v roku 2003 bolo DPH 14 %
Zdroj: ÚRSO
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 19:27