StoryEditor

Obľuba tovaru z Kórey rastie

22.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Produkty juhokórejských koncernov sa na rakúskom trhu predávajú čoraz lepšie. Podľa denníka Der Standard je tento trend najzreteľnejší v záujme Rakúšanov o juhokórejské automobily a elektroniku. V prvom polroku prišlo na rakúske cesty 11 250 juhokórejských vozidiel, takmer o 40 % viac ako v rovnakom období vlaňajška. Na celkovom predaji automobilov v Rakúsku mali juhokórejské automobilky v uvedenom období tohto roka 5,7-percentný podiel, a len o 0,1 % zaostali za podielom talianskych automobiliek. Predstihli však odbyt vozidiel z Česka, ktorý bol 5,1-percentný.
Hyundai už predáva viac vozidiel ako japonská dcéra Renaultu Nissan a španielska dcéra Volkswagenu Seat. Kia je úspešnejšia ako taliansky výrobca Alfa-Romeo alebo švédske Volvo. Der Standard s odvolaním sa na výsledky odborných testov uvádza, že sa kvalita juhokórejských automobilov v posledných rokoch rapídne zlepšila.
Kým juhokórejskí výrobcovia spotrebnej elektroniky v minulosti viac-menej kopírovali japonské modely, Samsung v posledných rokoch veľa investoval do vlastného výskum a vývoja. Práve Samsung už udáva celosvetový tón v dizajne malých kamier, ich funkčnosti a výkonnosti. Začal sa venovať aj produkcii laptopov.
Denník poznamenáva, že po nápore Kórejčanov v Rakúsku bude nasledovať čínska invázia s kolesovou i nekolesovou technikou. Prvé autá z Číny by mali prísť na rakúsky trh v roku 2008 -- a mali by byť ešte lacnejšia ako juhokórejské.
Vlani dosiahol rakúsky dovoz tovarov z Kórejskej republiky 680 miliónov eur a vo vzájomnej obchodnej bilancii mali Rakúšania deficit viac ako 290 miliónov eur. Kórejčania okrem automobilov a elektroniky dovážali vlani vo veľkom do Rakúska aj pneumatiky a mobilné telefóny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 16:22