StoryEditor

Atómové elektrárne prejdú na novú pohonnú látku

27.06.2005, 00:00
Atómové elektrárne Mochovce a Jaslovské Bohunice začnú od budúceho roku používať zdokonalený typ jadrového paliva tretej generácie, ktorý im bude dodávať ruská korporácia OAO TVEL.

Atómové elektrárne Mochovce (EMO) a Jaslovské Bohunice (EBO), odštepné závody Slovenských elektrární, začnú od budúceho roku používať zdokonalený typ jadrového paliva tretej generácie, ktorý im bude dodávať ruská korporácia OAO TVEL. Doterajšie profilované palivo, ktoré pochádza tiež od tohto dodávateľa, nahradí palivo s obsahom gadolínia. Tento prvok je súčasťou uránových palivových kaziet a pôsobí v nich ako absorbátor neutrónov.
Ako konštatoval vedúci oddelenia reaktorovej fyziky EMO Juraj Šimko, podľa pôvodného projektu zaviezli do reaktora 114 až 121 palivových kaziet s 3,6-percentným obohatením, ktoré sa využívali tri roky. Súčasné palivo má už obohatenie 3,82 percenta, pričom sa minie 72 až 84 kaziet, ktoré vydržia štyri až päť rokov. V prípade nového gadolíniového paliva bude potrebných už iba 66 kaziet, ktoré budú v reaktore šesť rokov.
To výrazne zníži množstvo používaného paliva. "Celkový počet vyhorených kaziet sa tak v porovnaní s pôvodným projektom zníži takmer o polovicu. Zároveň sa zvýši dĺžka palivovej kampane zo súčasných 305 na 315 dní," vysvetľuje Šimko, podľa ktorého v každom bloku elektrárne tak ušetria až deväť kaziet s jadrovým palivom.
Cenu nového paliva s obsahom gadolínia na roky 2005 až 2010 Slovenské elektrárne nezverejnili. Šimko však tvrdí, že priemerné náklady v porovnaní s terajším profilovým palivom budú mierne vyššie. Elektráreň však na druhej strane dosiahne značné úspory pri skladovaní a trvalom ukladaní vyhoretého paliva.
Podľa expertov na atómovú energetiku je z hľadiska budúcej likvidácie vyhoretého paliva len malý rozdiel medzi priemerne a vysoko vyhoretou palivovou kazetou. Obe totiž obsahujú rádioaktívne produkty štiepenia a človek sa k nim nemôže priblížiť tisícky rokov. Podstatnejšie však je, že pri výrobe rovnakého množstvo elektrickej energie vzniká pri použití gadolíniového paliva podstatne menej vyhoretých kaziet, teda aj nákladov na ich bezpečné uskladnenie.
Vyhoreté jadrové palivo zo slovenských atómok sa v súčasnosti skladuje v tzv. mokrom medzisklade v Jaslovských Bohuniciach. Jeho kapacita sa nedávno zvýšila, takže je v ňom možné uložiť palivo z reaktorov EBO počas ich plánovanej životnosti, a čiastočne aj z EMO.
Od roku 2001 je v Mochovciach v prevádzke Republikové úložisko nízko a stredne rádioaktívnych odpadov. Tie vznikajú najmä pri prevádzke jadrových zariadení, ale aj vo výskumných ústavoch a v laboratóriách rezortov zdravotníctva, poľnohospodárstva a stavebníctva.

Rusi ovládajú sedemnásť percent trhu s palivom
Na dodávky paliva Slovenské elektrárne ešte v decembri 2003 vyhlásili medzinárodný tender, do ktorého sa prihlásili dve firmy. Okrem OAO TVEL sa na ho ňom zúčastnila aj britská firma BNFL. Tá ponúkla neprofilované jadrové palivo s názvom Nova E-3, obohatené uránom U-235 na hodnotu, ktorá najlepšie vyhovuje potrebám elektrárne. Predložené ponuky vyhodnocovala komisia odborníkov na jadrovú energetiku, ktorá okrem cenových relácií brala ohľad najmä na kvalitatívne parametre a doterajšie referencie z iných elektrární typu VVER. Víťazom sa nakoniec stal OAO TVEL, ktorý so slovenskými atómkami spolupracuje od roku 1998. Táto firma ročne dodáva 400 až 500 palivových kaziet. Ruský dodávateľ zásobuje takmer 17 percent svetového trhu s jadrovým palivom, ktoré využíva celkovo 75 atómových reaktorov.

Počet kontajnerov v Republikovom úložisku radioaktívnych odpadov
2000

7

2001

115

2002

214

2003

240

2004

218

Spolu

794

Zdroj: Slovenské elektrárne, a. s. 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 09:14