StoryEditor

Má Jukos s Kremľom dohodu?

05.04.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Ruskí investori začínajú byť presvedčení, že bývalý výkonný riaditeľ ropného koncernu Jukos Michail Chodorkovskij uzavrel s Kremľom dohodu, ktorá mu znovu prinesie slobodu a zachráni jeho firmu.
Špekulácie o dohode Chodorkovského s Kremľom dosiahli vrchol minulý týždeň po tom, ako ropný magnát v novinovom článku presviedčal obchodníkov, aby prijali prezidentskú autoritu Vladimira Putina. Akcie Jukosu následne vyleteli na najvyššie hodnoty od zadržania Chodorkovského v októbri 2003.
Niektorí obchodníci majú však stále iný názor. "Domnievame sa, že je celkom nemožné, aby Jukos unikol vlečúcemu sa konfliktu s vládou bez ujmy," vyjadril sa maklér moskovskej spoločnosti Aton.
Vo všeobecnosti však Rusi v týchto dňoch veria, že dôkladne napísaný novinový článok bol vykalkulovaným činom kajania sa, ktoré by utíšilo Putinov hnev nad ďalekosiahlymi politickými ambíciami Chodorkovského. Niektoré periodiká následne autentickosť článku v najčítanejšom ruskom obchodnom denníku Vedomosti spochybnili, právnici bývalého šéfa Jukosu však trvajú na jeho pravdivosti.
Chodorkovského 42-percentný podiel akcií v Jukose, ktorý vlastní spolu s ďalšími investormi, je stále zmrazený. Akcionári tak síce môžu poberať dividendy, ale nesmú akcie predávať. Viacero obchodníkov sa domnieva, že zmrazené akcie neskôr prejdú pod kontrolu štátu. Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 12:32