StoryEditor

Vláda rozdelí miliardy

14.12.2006, 23:00
Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek po rokovaní vlády povedal, že sú pripravené ďalšie návrhy na poskytnutie stimulov, o ktorých by mal kabinet rokovať na budúci týždeň.

V stredu vláda rozhodla o poskytnutí investičných stimulov vo výške 1,37 miliardy pre šesť zahraničných firiem. Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek po rokovaní vlády povedal, že sú pripravené ešte ďalšie návrhy na poskytnutie stimulov, o ktorých by mal kabinet rokovať na budúci týždeň. "Bude to najväčší balík investičných projektov, ktoré predložím vláde. Budú v ňom zahrnutí napríklad dodávatelia pre spoločnosti Sony, Samsung a Kia," tvrdí Jahnátek. Vláda by mala do konca roka schváliť stimuly pre približne štyridsať investičných projektov v celkovej sume asi tridsať miliárd korún.

Udržať investorov
Kabinet schválil aktualizovanú schému poskytovania investičných stimulov pred dvoma týždňami. Proces pre poskytovanie stimulov do konca tohto roka sa tak zjednodušil. Vláda zjednodušila schému kvôli tomu, aby do konca tohto roka stihla schváliť štátnu pomoc pre investície v celkovej sume 32 miliárd korún.
"Podarilo sa nám dohodnúť s Bruselom na schéme poskytovania investičných stimulov," vysvetľuje hovorca ministerstva hospodárstva Branislav Zvara. Preto nemusí Európska komisia posudzovať každý projekt zvlášť. "Zameriavame sa najmä na projekty s pridanou hodnotou, ale aj na tie, ktoré dohodla ešte minulá vláda, pretože rok a pol sa žiadna pomoc neschválila," dodáva Zvara.
Investície, na ktoré chce vláda poskytnúť stimuly, by mali podľa Jahnátka vytvoriť dvanásťtisíc pracovných miest. Ak by podľa neho vláda neschválila spomínané projekty do konca tohto roka, od januára by sa na poskytnutie investičných stimulov uplatňoval nový európsky režim a niektorí investori by sa mohli rozhodnúť pre inú krajinu. "Od nového roka sa znižuje výška štátnej pomoci," vysvetľuje Zvara.

Vyššia pridaná hodnota
Prednosť budú mať projekty s vyššou pridanou hodnotou. Rezort hospodárstva v novom zákone navrhuje, aby sa podpora orientovala viac na príchod investorov mimo automobilového priemyslu. Ak sa firma, či už slovenská, alebo zahraničná, rozhodne vybudovať technologické centrum, hodnota investície, ktorú podporí štát, musí byť najmenej štyridsať miliónov korún.
Podmienkou však je, že minimálne šesťdesiat percent z celkového počtu zamestnancov musia tvoriť ľudia s vysokoškolským vzdelaním. Na vytvorenie centra strategických služieb bude stačiť investícia za 35 miliónov korún, s tým, že viac ako polovica pracovníkov bude mať ukončenú vysokú školu.
Vlastné podmienky bude mať aj cestovný ruch a priemyselná výroba. Dôležitým faktorom zostane aj nezamestnanosť v danej časti Slovenska.

Schválená pomoc za dva týždne
Vláda už minulý týždeň schválila štátnu pomoc vo výške 1,5 miliardy korún pre desať investorov. Najväčší objem stimulov získala firma Leaf Slovakia z Levíc, a to takmer 364 miliónov korún. Spoločnosť Faurecia Slovakia dostane 297 miliónov. Medzi ďalšie firmy, ktorým vláda schválila stimuly v súlade so schválenou schémou na poskytovanie investičnej pomoci, patria Tubex Slovakia, Tondach Slovensko, Doka Drevo, Monarflex, Carnitech/Marel, Camfil Farr, Eltek Energy Slovakia a ZKW Slovakia. V stredu boli schválené stimuly 1,37 miliardy pre firmy Johnson Controls, Visteon, SCA Hygiene, Unomedical, CRW a S.I.T.E.M.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 07:28