StoryEditor

Nové obvinenia v škandále VW

11.08.2005, 00:00

V korupčnej afére Volkswagenu vytiahol koncern nové obvinenia proti svojim dvom zamestnancom. Vedúci právneho oddelenia VW Michael Ganninger pri súdnom pojednávaní v Braunschweigu uviedol, že bývalý zamestnanec centrálneho personálneho odboru Klaus-Joachim Gebauer a bývalý personálny riaditeľ Škody Auto Helmuth Schuster využívali koncern ako plaftormu na naplnenie vlastnej kasy.
Ako informuje denník Die Welt, podľa Ganningera za Gebauerovými a Schusterovými tieňovými firmami možno nájsť systém a jeho základom sú investičné a manažérske kontrakty, z ktorých niektoré podpisoval aj Gebauer. Obaja mali údajne zinkasovať dve tretiny zisku z vývozu vozidiel do Angoly. V Česku vraj obaja vlastnia podiely na spoločnosti F-Bel, ktorá mala pre Škodu vybudovať v Prahe podobné automestečko ako vo Wolfsburgu. Právnik ďalej uviedol, že Gebauer mal dostať úplatky od českej firmy, ktorá pracovala na objednávku VW.
Ďalšie obvinenie proti Gebauerovi sa týka dvojitého zúčtovania cestovných nákladov a Ganninger pritom uviedol sumu 10-tisíc eur. Okrem toho mal Gebauer na náklady firmy cestovať za súkromnými obchodmi do Lisabonu.
Gebauer sa bráni a obviňuje koncern z toho, že z neho robí obetného baránka. Jeho právny zástupca Wolfgang Kubicki označil tieto obvinenie za absurdné a do 9. septembra majú písomne zareagovať na obvinenia VW.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 10:39