StoryEditor

Rusku jednotkou bude Rosnefť

04.05.2007, 00:00
Na ruskom ropnom trhu čoskoro zaujme prvé miesto nová firma. Tou by sa mala stať Rosnefť, ktorá tak vytlačí z tejto pozície terajšiu jednotku Lukoil. K zmene pozícií ropných gigantov prispela včerajšia posledná aukcia hlavných produkčných divízií skrachovaného Jukosu, bývalej ropnej jednotky na ruskom trhu.

Na ruskom ropnom trhu čoskoro zaujme prvé miesto nová firma. Tou by sa mala stať Rosnefť, ktorá tak vytlačí z tejto pozície terajšiu jednotku Lukoil. K zmene pozícií ropných gigantov prispela včerajšia posledná aukcia hlavných produkčných divízií skrachovaného Jukosu, bývalej ropnej jednotky na ruskom trhu. Ako informovala agentúra Reuters, Rosnefť včera kúpila východosibírske aktíva Jukosu, medzi nimi hlavnú produkčnú jednotku v tejto oblasti, Tomsknefť. Za ne zaplatila 6,83 miliardy dolárov (takmer 169 miliárd Sk). Práve vďaka sibírskej akvizícii sa štátna Rosnefť podľa analytikov dostane na prvé miesto v produkcii ropy, čo je pozícia, ktorá doteraz patrila súkromnej firme Lukoil. Rosnefť zatiaľ ťaží denne 1,75 milióna barelov, Lukoil vyše 2,14 milióna barelov. S takýmto vývojom bude spokojná aj ruská vláda, ktorá sa netají tým, že chce získať energetická aktíva v krajine pod svoju kontrolu.
Typizované aukcie
Tak, ako aj v predchádzajúcich prípadoch sa podľa informácií AFP sa na aukcii zúčastnili len dve firmy, ktoré stačia na to, aby aukcia bola platná. Tentoraz sa proti Nefť-Activ, divízii Rosnefti, postavila firma Unitex, ktorá je podľa analytikov prepojená s plynárenským monopolom Gazprom. A systém sa nemenil ani pri výške kúpnej ceny. Tak, ako v minulosti, aj teraz iba minimálne prekročila vyvolávaciu cenu, ktorá bola v tomto prípade 6,46 miliardy dolárov.
Rovnaký systém platil aj pri predchádzajúcich aukciách. Takto začiatkom apríla časť majetku kúpili talianske firmy Eni a Enel, ktoré už boli dohodnuté s Gazpromom na odpredaji časti kúpených aktív. Podobne výsledok včerajšej aukcie by sa údajne mal deliť medzi Rosnefť a Gazprom.
Súboj s Lukoilom Rosnefť nepriamo zviedla aj včera. V prvej aukcii počas včerajšieho dňa kúpila neznáma spoločnosť Promregion Holding aktíva Jukosu v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska. O Promregion Holding, ako o mnohých iných kupcoch aktív Jukosu, tiež nikto nič nevie, no ako informovala agentúra Interfax, údajne je za ňou práve Lukoil. S novým majetkom Rosnefti sa však nebude môcť merať. Juhoruské aktíva sú nepomerne menšie a Promregion za ne zaplatil 190 miliónov dolárov.
Z Dávida Goliáš
Ešte pred pár rokmi bola Rosnefť neznámou spoločnosťou, no na jej čele stál Igor Sečin, ktorý je námestníkom šéfa Úradu vlády Ruskej federácie. Ten podľa denníka Gazeta už v roku 2004 zabránil plánovanému spojeniu Rosnefti a Gazpromu, čo by vytvorilo ropno-plynárenský gigant. Sečin však nepotreboval, aby Gazprom jeho Rosnefť pohltil. Rosnefť si udržala nezávislosť, začiatkom roka 2005 kúpila pod cenu hlavnú produkčnú divíziu Jukosu Juganskneftegaz a Sečin dnes ťaží maximum z jej rastúceho majetku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 04:28