StoryEditor

Gazprom a Chevron potvrdili alianciu

11.01.2007, 23:00

Dva obrie energetické koncerny spojili svoje sily. Divízie ruského plynárenského monopolu Gazprom a druhej najväčšej americkej ropnej spoločnosti Chevron založili spoločný podnik pre ropné projekty v Rusku.
"Gazprom Nefť a Chevron Neftegaz vytvorili spoločný podnik," potvrdila ruská spoločnosť Gazprom Nefť. Nový podnik bude pôsobiť pod názvom Northern Taiga Neftegaz. Chevron v ňom bude spočiatku vlastniť 70 percent. Gazprom časom zvýši svoj podiel na viac ako polovicu.
Sergej Kuznecov, riaditeľ Chevron Neftegaz pre vonkajšie vzťahy, povedal, že obe firmy založili spoločný podnik kvôli uľahčeniu spolupráce technicky a komerčne vhodných projektov. Prvým by mal byť prieskum a ťažba hydrokarbónu v Jamasko-neneckom regióne.
Chevron, ktorý patril medzi päť zahraničných koncernov oslovených Gazpromom pre sprístupnenie obrovských ložísk plynu v oblasti Štokman na ruskom severe, tvrdí, že je spokojný s vývojom aj tohto projektu, ale že ešte nevypracoval detaily svojho zapojenia sa do sprístupnenia a ťažby.
Analytici si myslia, že aliancia s Gazpromom môže Chevronu pomôcť urovnať problémy s Caspian Pipeline Consortium, ktoré vznikli pri snahách viesť ropovod z Kaspickej oblasti k Čiernemu moru pre export do Stredomoria.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 21:58