StoryEditor

Multifunkčné centrum pre farmárov

11.09.2003, 00:00
Galantská spoločnosť Agro--Industria, ktorá sa špecializuje na výrobu a opravy poľnohospodárskej techniky, začala výstavbu multifunkčného centra určeného pre potreby agropodnikateľov z regiónu západného Slovenska. Prevádzka situovaná v obci Matúškovo poskytne zákazníkom kompletný servis, od predaja nových strojov a náhradných dielcov až po generálne opravy a repasovanie staršej techniky.

Galantská spoločnosť Agro-Industria, ktorá sa špecializuje na výrobu a opravy poľnohospodárskej techniky, začala výstavbu multifunkčného centra určeného pre potreby agropodnikateľov z regiónu západného Slovenska. Prevádzka situovaná v obci Matúškovo poskytne zákazníkom kompletný servis, od predaja nových strojov a náhradných dielcov až po generálne opravy a repasovanie staršej techniky.
Firma doteraz investovala do nového projektu viac ako milión korún, pričom celkové náklady vrátane nákupu technológií dosiahnu 2,5 až 3 mil. Sk. Podľa majiteľa podniku Zoltána Molnára má byť súčasťou pripravovaného centra aj výrobná divízia zameraná najmä na stroje pre predsejbovú prípravu pôdy, diskové brány a plečky na kukuricu. Tento segment agrotechniky vyrába firma už v súčasnosti, ale vzhľadom na finančnú poddimenzovanosť poľnohospodárskych podnikov má výrobné kapacity využité len na 30 až 40 %. Z tohto dôvodu sa Agro-Industria v novej prevádzke chce orientovať na výrobu náhradných dielcov a servisnú činnosť. Viac ako 80 % strojov používaných v slovenskom agrosektore je starších ako 8 rokov, čo vytvára zvýšený tlak na údržbu, opravy a investície do náhradných dielcov. Z tejto nepriaznivej situácie vychádza aj marketingová stratégia galantského výrobcu, ktorý chce umožniť najmä súkromne hospodáriacim roľníkom a menším firmám obnovu agrotechniky s čo najnižšími vstupnými nákladmi.
Podľa údajov Technického a skúšobného ústavu pôdohospodárskeho v Rovinke by tuzemské agropodnikateľské subjekty potrebovali ročne investovať do obnovy techniky približne 9,7 mld. Sk ročne. Tieto čísla sa týkajú len jednoduchej reprodukcie strojov, ktorá je nutná na zachovanie aspoň minimálnej konkurencieschopnosti na trhu. V roku 2000 to bolo len 800 mil. Sk. Ako uviedol prezident Združenia výrobcov a predajcov poľnohospodárskej techniky v SR Ján Jech, nižšia výkonnosť našich agroproducentov je priamo viazaná aj na zastarané a opotrebované technické vybavenie. Kvôli nedostatku disponibilných zdrojov a finančnej náročnosti si však rozsiahlejšiu modernizáciu strojového parku môžu dovoliť len najúspešnejšie poľnohospodárske podniky.

Objem agrotechniky potrebnej pre jednoduchú reprodukciu (kusov ročne)

Traktory 2 000
Obilné kombajny 300
Sejacie stroje 500
Postrekovače 200
Pluhy 1 000


Zdroj: MP SR

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 15:48