StoryEditor

Slovkord stavia za dve miliardy

11.04.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

V Senici začali stavať najväčší závod na výrobu vlákien do gumotextílií v Európe. Investorom je spoločnosť Slovkord, ktorá vznikla v roku 1997 ako spoločný podnik českej firmy Kordárna a Slovenského hodvábu a ktorá patrí do českej skupiny zameranej na výrobu priemyselných textílií Kord Holding Company.
Senický primátor Ľubomír Parízek tvrdí, že investor na stavbu závodu a spustenie výroby vynaloží vyše dvoch miliárd korún, pričom nová prevádzka bude stáť vedľa súčasnej fabriky Slovenského hodvábu. "Je to investícia na zelenej lúke. Časť objektu Slovenského hodvábu sa bude rekonštruovať, ale jadro investície je na zelenej lúke vedľa súčasného závodu," povedal Parízek. Závod by mal byť dokončený do polovice roku 2008 a v prvej fáze by v ňom malo pracovať 150 až 200 ľudí.
V Senici tak končí ďalšia z väčších investícií, ktorá dopĺňa trojicu firiem Delphi, Arcelor a Haironville. Tie by mali rovnako rozširovať svoje kapacity a prijímať nových ľudí.
Podľa Parízka pracuje v senickom závode Delphi, kde sa vyrábajú káblové zväzky do áut, v súčasnosti 2 200 ľudí, ku ktorým by mala vďaka rozšíreniu výroby pre automobilku Peugeot pribudnúť ďalšia stovka. Rozširuje sa aj Arcelor, ktorý sa v senickom priemyselnom parku zameriava na delenie plochých oceliarskych výrobkov. Postupne sa dokončuje aj fabrika spoločnosti Haironville, ktorá je rovnako súčasťou oceliarskej skupiny Arcelor Mittal. S výrobou by v Senici mala začať už v máji tohto roku, pričom špecializovať sa bude na výrobu trapézových plechov.
Senica chce lákať do svojho priemyselného parku ďalších investorov. Podľa primátora by to už nemali byť žiadne veľké investície, keďže aj nezamestnanosť v meste vďaka rozbehnutým projektom výrazne klesla. Chcú sa zamerať predovšetkým na investície s vyššou pridanou hodnotou z oblasti výskumu a vývoja.
Mesto bude novým potenciálnym investorom ponúkať takpovediac hotový produkt, keďže pozemky v priemyselnom parku má vykúpené alebo zazmluvnené a v súčasnosti sa tam budujú aj všetky inžinierske siete za 246 miliónov korún. Na tejto sume sa z najväčšej časti podieľajú európske fondy, prispel i štát a mesto.
S investormi však už nebude rokovať priamo radnica, ale akciová spoločnosť Seninvest založená mestom, ktorá bude mať inžinierske siete priemyselného parku vo vlastnej správe. "Pripravené už bude územné rozhodnutie napríklad pre štyri výrobné haly. To znamená, že firma dostane ponuku a ak ju prijme, pôjde sa rovno na stavebné povolenie. Tým sa skracuje čas rádovo o tri mesiace," konštatuje Parízek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 19:36